Az e-cigi is könnyen nikotinfüggőséghez vezet

2022.10.03. 08:32

A fiatalok körében egyre népszerűbb az Elf Bar, amely hazánkban illegális termék

W. K.

Az elektronikus cigaretták használatával világszerte megnövekedett a nikotin okozta mérgezések száma. – Ennek egyik oka, hogy a termékeken, patronokon feltüntetett nikotinkoncentráció sok esetben jelentősen eltér a folyadékban lévő tényleges mennyiségtől. Másrészt, már a terméken adott esetben jelzett, jellemzően 3-5 százalékos nikotinkoncentráció is azt jelenti, hogy egyetlen patronban olyan mennyiségű nikotin van, mint egy hagyományos cigaretta esetén 2-5 dobozban összesen – hívja fel a figyelmet a kiemelt kockázatra a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). 

Kiemelve, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbb Elf Bar illegális termék. Az interneten illegálisan beszerezhető eszközök felépítése és a töltőfolyadékok összetétele jellemzően nem ismert, ezért fokozottan kockázatos a használatuk. A szakemberek szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy az ízesített Elf Barokat már kiskorúak is használják. 

– A hatályos jogszabályok szerint az elektronikus cigaretta, dohányzást imitáló elektronikus eszköz, utántöltő flakon, valamint nikotinmentes utántöltő flakon forgalmazása kizárólag dohányboltban engedélyezett, attól eltérő bármilyen értékesítési mód jogszerűtlen és tilos

 – hangsúlyozza az NNK. Továbbá Magyarországon legálisan sem ízesített elektronikus cigaretta, sem ízesített dohányzást imitáló elektronikus eszköz, sem pedig utántöltő flakon nem értékesíthető, a Nemzeti Dohányboltokban sem.

Az NNK tájékoztatójában felhívja a figyelmet arra, hogy az e-cigaretta, illetve az új típusú termékek a hagyományos cigarettával egyező mértékben képesek kialakítani a nikotinfüggőséget, a rendszeres használat pedig bizonyítottan növeli a hagyományos cigarettára való rászokás valószínűségét. 

Magyarországon az e-cigarettára ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos dohánytermékekre, azaz a dohányzást tiltó helyeken nem lehet e-cigit sem használni, tilos a termék reklámozása. A vizsgálatok szerint az e-cigaretta használata során a kilélegzett párában jelen lévő részecskék minden, zárt térben tartózkodó személy egészségére ártalmasak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában