Rémisztő töklámpások

2022.10.15. 20:48

A jelmezek és az álarcok is igen könnyen lángra kaphatnak

Október végén hazánkban is egyre többen ünneplik a halloweent, az üzletekben is megjelentek az ehhez szükséges kellékek. Október 31-én sokan rémisztő jelmezbe bújnak, kidekorálják a lakást, töklámpásokat faragnak. Utóbbi a halloween szimbóluma, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok mihamarabb hazatalálhassanak.

bama.hu

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy ha ezekbe a lámpásokba mécsest teszünk, semmiképp ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük ezt a hangulatvilágítást, ahol nem tud elborulni. A leginkább javasolt az elemes LED-mécses használata, ezzel ugyanis biztosan nem okozhat senki tüzet.

A jelmezekkel is óvatosnak kell lenni – halloween alkalmából a hangulat megteremtéséhez nem csak kivájt töklámpást, hanem gyertyákat is használnak. A gyerekek is, akárcsak farsangkor, beöltöznek, látványos maszkot öltenek –a jelmezekkel könnyen kerülhetnek nyílt láng közelébe. – Ha ezek a jellemzően műanyagból, illetve műszálas anyagból készült öltözetek égésgátló nélkül készülnek, gyorsan, nagy lánggal égnek, így igen hamar nagy felületű égést eredményeznek – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők.
A nem megfelelő anyagú termékek tehát súlyos veszélyt jelentenek, ezért a viselője testi épségének megóvása érdekében elvárható, hogy a maszkokhoz és jelmezekhez felhasznált anyagok égésgátlóval ellátottak legyenek. Az ilyen anyagok lánggal érintkezve vagy meg sem gyulladnak, vagy meggyulladnak ugyan, de a láng eltávolodása után azonnal, vagy nagyon rövid időn belül maguktól kialszanak, így nagy valószínűséggel nem okoznak sérülést.
A nem megfelelő termékek forgalomból történő kiszűrése érdekében a jelmezeket, maszkokat a korábbi években is ellenőrizte a hatóság, de nagyon fontos a szülői felelősség is – a játék hevében felelőtlenebbek a gyerekek, így fokozottabban kell rájuk figyelni. Ne engedjünk őket nyílt láng, vagy forró tárgy közelébe!

Címkék#halloween

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!