Mi várhat ránk 2050-ben?

2022.10.01. 09:41

A jövő lehetséges forgatókönyveiről tartottak előadást a Mathias Corvinus Collegium pécsi központjában

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központjában A jövő forgatókönyvei – a világ 2050-ben címmel.

M. R.

A világ forrongó állapota és a kiszámíthatatlan, bizonytalan nemzetközi helyzet bizonyára számtalan kérdést vet fel az emberekben, ezt mutatta az is, hogy az előadót teltház várta, fiatalok és idősebbek egyaránt megjelentek. 

Demkó Attila az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt járt utoljára előadóként a városban, akkor a józan ész talaján állva még ő sem tartotta biztosnak a lehetséges háború realitását, súlyát. Ez is bizonyítja, hogy a jövőre vonatkozó előrejelzések mindig bizonytalanok, ugyanakkor az is igaz, hogy a szakértők a jelenlegi tendenciák alapján tudnak „jósolni”, előre sejteni valamit a jövő folyamataiból. 

A rendkívül összeszedett és átfogó, precíz előadás négy fő téma köré szerveződött. Szó esett a környezetről, a népesség alakulásáról, a lehetséges technológiai változásokról, illetve a nagyhatalmi pozíciók és erőviszonyok előrelátható változásairól. 

Az előadó egy nagy kihívásként jelölte meg azt, hogy míg az európai népesség csökken, addig bizonyos afrikai, muszlim térségekben sokszoros túlnépesedés nehezíti az ottaniak megélhetését, ezzel globális kihívást állítva az emberiség elé. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában