Új feszületet állítottak

2022.10.21. 18:33

A múlt örökségét őrzik a keresztek Kiskassán

Egy új keresztet felszentelnek, további hármat pedig újraszentelnek Kiskassán október 22-én szombaton, délután.

Wald Kata

A település határában egy új feszületet állítottak – ennek felszentelésére, valamint a szántóföldi régi, a fő utcai, és a temetői felújított keresztek újraszentelésére kerül sor ünnepélyes keretek között. A munkálatokat a Kiskassai Német Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően Magyarország Kormánya támogatta, az útmenti keresztek felújítását célzó nemzetiségi program részeként.  

– A 18-19. században betelepült németség körében nagy tisztelet övezte a feszületeket. Felújításukkal a hitélet fontosságára, a múlt örökségének megőrzésére kívánjuk felhívni a mai lakosság, a fiatalok figyelmét. Ezzel a céllal pályáztuk meg a felújítást 

– emelte ki Matkovits-Kretz Eleonóra,  a Kiskassai Német Önkormányzat elnöke. 

Az új keresztet Deér Zoltán máriakéméndi szobrász készítette, a további három feszületet pedig a palkonyai Kiss György restaurátor és templomfestő újította fel. A szántóföldi keresztek köré a védőkerítést Tieber László kőműves állította. 

 
 

 

 

Az ünnepségre a régen elszármazottakat és minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők - a település buszfordulójában 14.30-kor lesz a gyülekező, majd elsőként 15 órakor a szántóföldi új keresztet szenteli fel Darnai Ágoston plébános, azt követően a felújítottat. Ezt követi a temetői, majd az önkormányzat épülete előtti feszület újraszentelése. Az ünnepségen közreműködik az Újpetrei Német Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület zenekara.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!