Hízik az értéktár

2022.10.04. 18:30

A nyári apródtábor, valamint helyi képzőművészek munkássága is az értékek sorát gazdagítja Szigetváron

M. R.

A múlt hét végén rendezték meg a II. Szigetvári Értéktár-konferenciát a Molnár Imre Városi Könyvtárban.

– Az eseményre nagyon sokan kíváncsiak voltak, teltházzal zajlott – mondta Salamon Ferenc, a Zrínyi Vár várkapitánya.

A konferencia során egy-egy értéket emeltek ki a helyi értéktárból, valamint egy áttekintő előadás is elhangzott a témában.

Újdonság, hogy négy elemmel bővült idén az értéktár. Bekerült az idén nyáron elhunyt Sarlós Endre képregényrajzoló munkássága. Sarlós Endre több festményt, valamint képregényalbumot is készített a Szigeti veszedelem kapcsán.

Vanyúr István szobrászművész tevékenysége is az értéktár részévé vált. A művész számos baranyai köztéri szobor alkotója, legutóbb Somló Tamás szobrát készítette el Szigetvárra. Tavaly nyáron alkotótábort vezetett a zeneiskolai szoborpark bővítéséért, ahova saját művét is felajánlotta. 2021. szeptemberében adták át Molnár Imre helytörténész, középiskolai tanárt ábrázoló szobrát.

Vanyúr István szobrászművész tevékenysége is az értéktár részévé vált

– Az értéktár részévé vált a szigetvári napközis apródtábor is, amelyet tíz éve tartunk 1-8. osztályos gyerekeknek. A programon a Zrínyi kultusz ápolását, a hagyományőrzést segítjük, sok-sok játékos foglalkozással. Idén a portyára is indultunk az apródokkal két csapatban, ahol a rejtőzködés, rajtaütés rejtelmeit is megismerhették – tudtuk meg a várkapitánytól.

A negyedik új szigetvári érték Kiss Ernő Kossuth-díjas, bogyoszlói fafaragó népi művész fafaragása, amely Zrínyi kirohanását ábrázolja, s az év elején ünnepelték a különleges, részletgazdag alkotás restaurálását. Az alkotás azért is egyedülálló, mert nem ismeretes még egy ilyen fafaragás, amely részletes és élethű módon, ekkora méretben örökítene meg egy jelentős történelmi csatajelenetet.

Az előadások utáni beszélgetésen megfogalmazódott, hogy a helyi egykori zsidó otthonokat bemutató emléktúra és kutatás, amelyet Borjáti Balázs végez, a jövőben is folytatódni fog, illetve az is, hogy a helyi zsidó temető is még több figyelmet érdemel.

A konferencia szüneteiben a helyi értéktár csemegéit kóstolhatták meg az érdeklődők, a Zrínyi vére és a Szulejmán könnye borokat, a szentegáti Drotter kenőmájast és szigetvári paradicsomot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában