Érdemes fűtés előtt takarítani

2022.10.10. 20:48

A pollenek őszre beköltöztek a lakásba

W. K.

Fotó: Shutterstock

A hirtelen beköszönő hideg idő és az esőzések hatására a parlagfű pollenkoncentrációja országszerte az alacsony és a közepes szintre süllyedt, az elmúlt hetekben azonban – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felhívása szerint – nagy mennyiségű pollen jutott be a lakásokba a szellőztetések során, vagy ruháinkon, hajunkon, a kültéren teregetett ruhaneműkön keresztül.

Fontos tudni, hogy a lerakódott pollen a szezon elmúltával még heteken keresztül is okozhat kellemetlen tüneteket. A szakemberek javaslata, hogy a bútorok felületét nedves törlőkendővel töröljük le, a padlót mossuk fel, a szőnyegeket és a matracokat pedig porszívózzuk ki. 

Az NNK hangsúlyozza, a fűtés beindításával a feláramló meleg levegővel együtt a fűtőtesteken hónapok alatt lerakódott pollenszemek, penészgombaspórák is belekerülnek az otthoni légtérbe, ezért javasolt a fűtőtesteket, fűtésre használt klímákat is portalanítani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!