Néha alaptalan a panasz

2022.10.10. 20:02

A többméteres ágakat és a nehéz zsákokat nem szállítja el a Délkom

A zöldhulladékok szállításával kapcsolatos olvasói panasznak utánajárva gyűjtöttük csokorba azokat a feltételeket, amelyekkel a Délkom Nkft. a pécsi kertes lakónegyedekben elvégzi a biohulladékok, növényi maradékok elkülönített szállítását.

Fotó: Török János

A legutóbbi meghirdetett időpontban Patacson hiába várták a szokásos teherautót, így az utcán maradtak az összegyűjtött és kirakott zölhulladékok – érkezett szerkesztőségünkbe az olvasói panasz. Lapunk információi szerint  a kérdéses helyen – illetve mindenhol másutt is – rendben megtörtént a szállítás, ezzel kapcsolatban nem jeleztek panaszt a lakók a szolgáltató felé. 

A Délkom Nkft. honlapján is szerepel egy sor olyan feltétel, amelyet egyébként rendszeresen nem tartanak be a lakók. És ez bizony okozhatta ez esetben, illetve szokta rendszeresen máskor is, hogy a kihelyezett csomag ottmarad az út szélén.

Nézzük, mi is kell az úgynevezett zöldjárat zökkenőmentes üzemeléséhez! Az elsődlegesen a 80 literes, barna kukákkal végzett különleges szállítást a kertes lakóterületeken végzik. Általában kéthetente, az időpont a társaság weboldalán utcákra lebontott táblázatban pontosan megtekinthető. Előnye, hogy nem foglalja el a helyet a kommunális hulladéktól a „normál” kukákban, és nem a hulladéklerakót terheli, hanem komposztálva újrahasznosítják a kökényi telepen.

A barna edényekbe kerülhet minden növényi biohulladék, teafű, kávézacc, komposztálható zöldség- és gyümölcsmaradék, például krumpli-, banán- és tojáshéj is. Ezen kívül kihelyezhetők (lebomló zsineggel) kévébe kötegelt, legfeljebb öt centi átmérőjű és egy méter hosszú faágak, valamint átlátszó műanyag zsákban fűkaszálék és falevelek is. A súlyt nem pontosítja az útmutató, csak azt mondja, hogy „a zsáknak ki kell bírnia a kézi emelést”.
Azt viszont hangsúlyozzák, hogy a nem szabályosan, vagyis ömlesztetten, kézi erővel nem megemelhető, illetve a fent felsoroltakon kívül más szemetet is tartalmazó hulladékot nem tudják elszállítani. A tapasztalatok szerint Ilyen esetekben értékelhetik úgy a lakók, hogy a szolgáltató nem szállította el a zöldhulladékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!