Oxigént kaptak a gyerekek

2022.10.28. 18:30

Asztmatikus tünetekkel, hörghuruttal támadnak az őszi kórokozók

Miközben még mindig velünk van a koronavírus, és közeleg az influenzaszezon is, addig a kisebb gyermekeknek az őszi náthával, asztmatikus tünetekkel járó kórokozókkal is meg kell küzdeniük. Van olyan orvosi körzet, ahol csak ezen a héten három gyerek került kórházba.

B. M.

Fotó: DENIS MOSKVINOV

Miután szeptemberben elindult a tanév, az óvodákba, bölcsődékbe is megérkeztek a gyerekek, elkezdődött a szinte már megszokott betegeskedő szezon. Az elmúlt hetekben több óvodában is előfordult, hogy gyerekek fele, vagy több mint fele is tartósan hiányzott. 

Általában ez annak köszönhető, hogy a kisebb közösségekben gyorsabban és könnyebben tudnak terjedni a vírusok, a baktériumok, egymást körbe-körbe fertőzve. A szakemberek véleménye szerint a kisebb betegségeken az immunrendszernek is át kell esnie, hogy később, felnőttkorban tudjon védekezni a szervezet, ám mindig oda kell figyelni arra, hogy ne forduljon át súlyosabb megbetegedésbe. Tavaly a Semmelweis Egyetem közölte, hogy már kora ősszel nyolc-tízszeresére nőtt a légúti tünetekkel klinikán kezelt kisgyerekek száma, leginkább a két éven aluliakat támadta meg a felsőlégúti betegségekért felelős kórokozó, az ún. RSV (respiratory syncytial virus).  Az RSV egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed, de évtizedek óta nem idézett elő ekkora járványt - közélték akkor.

Pécsen is hasonlóképpen nyilatkoztak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján, lapunk is tudott olyan esetről, hogy szinte néhány óra leforgása alatt, egy kétéves gyermek kritikus állapotba került, oxigénre volt szüksége, és csupán a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem került lélegeztetőgépre. 

Úgy értesültünk nemrég, hogy Pécsen most is van olyan gyermekorvosi körzet, ahol három kisgyermek került kórházba, ketten pedig oxigént is kapnak. Jelenleg sok a hurutos köhögéssel, orrfolyással, némi lázzal jelentkező gyermek az orvosoknál. Bár nem biztos, hogy az említett RSV okozza ezeket a panaszokat.

Dr. Pátri László, pécsi gyermekorvos elmondta, hogy az ő körzetében nem találkozott ilyen súlyos esetekkel ugyan, de ősszel megemelkednek rendszerint az asztmatikus, gégehurutos, kruppos panaszokkal érkezők, nála is így van ez most. 

A szakemberek azt tanácsolják, hogy ilyen tünetekkel forduljunk orvoshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában