A depressziótól a szellemi jóllétig

2022.10.10. 11:13

Az alkohol- és szerfüggőségeken túl létezik a játék- és a kütyüfüggőség is

Az Egészség Hetek során a kar munkatársai és hallgatói többek között stresszkezelő, művészetterápiás és készségfejlesztő workshopokon vehetnek részt, emellett pedig olyan elismert szakemberek tartanak előadást, mint a szenvedélybetegségek egyik legismertebb hazai szakértőjének számító dr. Kapitány-Fövény Máté.

bama.hu (forrás: pte)

Fotó: Shutterstock

Gazdasági válság, klímaválság, a szomszédunkban dúló háború, a még mindig velünk lévő koronavírus járvány és természetesen az életünkben jelen lévő ezernyi „hétköznapi” stresszfaktor; talán még sosem fenyegette ennyi minden egyszerre mentális egészségünket. „Az adatok szerint a magyar társadalom 7 százaléka küzd depresszióval, pontosabban annak diagnosztizált formájával, és a nem diagnosztizált esetek száma jóval magasabb lehet. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a mentális egészség jóval többről szól, mint a depresszióról. Rengeteg olyan mentális probléma van, amivel nem fordulunk szakemberhez, mert sokszor nem is tudatosul, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben. Nagyon fontos lépés annak tudatosítása, hogy valami baj van, és merjünk segítséget kérni.” – mondja dr. Horváth-Sarródi Andrea, az eseménysorozat egyik szervezője.

A Mentális Egészség Hetek nem előzmény nélküli, a Pécsi Orvostudományi Kar az elmúlt évek során jelentős figyelmet szentelt a munkatársak és a hallgatók mentális egészségének megőrzésére és javítására a Well-being stratégiai pillér részeként. A Karon a Pszichológiai Konzultáció és a kari egészségprogram, a YourLife keretében érhetőek el térítésmentes egyéni és csoportos konzultációk, melyeket egyre jelentősebb számban vesznek igénybe a munkatársak és a diákok, félévenként akár több százan is.

Az október 11-től október 21-ig tartó eseménysorozat egyik kiemelt témája a függőségek, amelyek a köztudatban elsősorban idesorolt alkohol- és szerfüggőségeken túl sokkal szélesebb körben jelentkeznek, legyen szó akár a játék-, akár a kütyüfüggőségről. A mai életünket meghatározó stressz és szorongás ráadásul a melegágya az újabb függőségek kialakulásának, anélkül, hogy erről tudomást vennénk. „A függőség ezerarcú, sokan nem is gondolnak arra, hogy az okostelefonok, illetve a közösségi média is súlyos függőséget tud okozni. Ennek tudatosítása a megelőzésben is létfontosságú lépés.” – hangsúlyozza Horváth-Sarródi Andrea.

A szenvedélybetegségekről dr. Kapitány-Fövény Máté klinikai szakpszichológus, több nagy sikerű könyv szerzője tart előadást október 21-én, másnap pedig egy workshop keretében foglalkoznak a családon belüli függőségekkel, és azok hatásával a személyiségfejlődésre, illetve a később jelentkező mentális problémákra. A megelőzés másik fontos eszköze a szellemi szívósság és ellenállás felépítése, illetve visszaszerzése, és ezzel is több workshop foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!