Három napig tart

2022.10.02. 12:45

Az egykori miniszter, Klebelsberg Kuno életét ismerhetjük meg a tudományos konferencián

Klebelsberg és kora címmel rendeznek tudományos konferenciát október 5-7. között a Pécsi Akadémiai Bizottság Székházában.

M. R.

A kép illusztráció

Fotó: Bús Csaba

A Klebelsberg Kuno nevével fémjelzett konferenciát a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a PTE Egyetemi Levéltár és az MTA PAB Város- és Helytörténeti Munkabizottság együttműködésében szervezik meg.

A háromnapos konferencia során hét szekcióban hallhatunk előadásokat Klebelsberg Kuno élete és munkássága, valamint tevékenységének történelmi kontextusa kapcsán. Klebelsberg Kuno 1875 és 1932 között élt magyar jogász, országgyűlési képviselő, művelődéspolitikus, rövid ideig belügy-, majd közel 10 évig vallás- és közoktatásügyi miniszter volt.

A halálának 90. évfordulójához közeli időpontban megrendezett konferencia első napján, szerdán az európai és a magyar felsőoktatás 19. századi helyzetét mutatják be az előadók. Csütörtökön a Klebelsberg által felépített új rendszert ismertetik az első világháború kontextusában, majd az ország egyetemeinek korabeli helyzetéről informálódhatunk. Ezt követően az egyetemek és a hallgatók korabeli politikai vonatkozásait tárgyalják. A csütörtöki előadásokat a hallgatói mobilitást érintő kérdéseket feldolgozó előadások zárják.

Pénteken a konferencia résztvevői a hazai tudáselit képviselőiről és egyetemi oktatókról hallhatnak, érintve a tanári karrierlehetőségeket is az 1920-as években. A programot péntek délelőtt az Emlékezet és közgyűjteményi prezentáció című szekció és vitalehetőség zárja. A konferencián több pécsi szakértő is előad, illetve részt vesz a különböző szekciók elnökeként.

Hallhatjuk Gőzsy Zoltánt, a PTE BTK Történettudományi Intézet egyetemi docensét, a Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Megyei Levéltára igazgatóját, Pilkhoffer Mónikát, a PTE BTK Történettudományi Intézet egyetemi docensét, Lengvári Istvánt, a PTE Egyetemi Levéltár igazgatóját és Vonyó Józsefet,  a PTE BTK Történettudományi Intézet DSc címzetes egyetemi tanárát. Előad továbbá Raposa Vivien, az intézet PhD hallgatója, Szeberényi Gábor, a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont főigazgatója, illetve Balogh Ágnes, a PTE ÁJK Büntetőjogi Tanszék egyetemi docense. Ismerteti tudományos kutatásának eredményét Kohári Gabriella, a PTE Egyetemi Levéltár segédlevéltárosa és Pálmai Dóra a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont könyvtárosa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!