Opera és orgona

2022.10.04. 13:31

Az „éjkirálynő” Miklósa Erika a hangszerek királynőjével együtt lesz hallható a Székesegyházban

Mészáros B. Endre

Forrás: Filharmónia Magyarország

Emlékszem, az ezredforduló tájékán lepte meg Szamosi Szabolcs pécsi orgonaművész azzal az ország zeneszerető közönségét, hogy az orgonajátékot összekapcsolta egy sztárelőadó fellépésével. Dés László szaxofonjátékával indult a sorozat, s azóta a hegedűtől a trombitáig, a jazztől a folkon át az egyházi és a komolyzenéig sokféle módon egészült ki ez a kísérlet, a közönség nagy örömére. A jövő héten pedig operaénekkel társulnak az orgonafutamok, s nem  akárki énekével! Szeptemberben a világ legjobb aktív tenorjai közül José Curát hozta a Szamosi Szabolcs által vezetett Filharmonia Magyarország Pécsre énekelni, most pedig a hazai operaélet kielmelkedő alakja Miklósa Erika érkezik. A Bazilikában lesz október 18-án a különleges koncert – a Filharmónia évadja egyébként Pécsett egy héttel hamarabb, október 9-én indul a Mesterbérlettel, a világ top 10 együttesének, a Budapesti Fesztiválzenekarnak a fellépésével a Kodály Központban.

Miklósa Erika, a Kossuth-díjas koloratúrszoprán énekművésznő több mint harminc éve vezető szereplője a hazai operavilágnak. 2004-től pedig állandó fellépője a New York-i Metropolitannek, az önkéntesség magyarországi nagykövete, de láthattuk a Virtuózok zsűritagjaként is. „Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!” – vallja önmagáról a művésznő.

Partnere Szamosi Szabolcs Liszt Ferenc-díjas orgonaművész, aki a Filharmónia irányítása mellett a Szegedi Dóm zeneigazgatója és orgonaművésze is, ahol egy nappal később, 19-én hallható a páros. „Az orgona és az énekhang tökéletes párosítás, különösen igaz ez az általunk összeállított műsor esetén. Érzelmekben gazdag, lírai hangversenyre várjuk a közönséget. Miklósa Erika hangja a templomi miliőben a hangszerek királynőjével valódi csoda lesz” – nyilatkozta a közös estről Szamosi Szabolcs.

A műsorban olyan műveket hallhat a közönség, mint például Schubert Ave Mariája, Lloyd Webber: Requiemjéből a Pie Jesu, vagy Tolcsvay László Magyar Miséjéből a Sanctus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!