Hulladéknapló készül

2022.10.30. 10:04

Az élelmiszerek pazarlásáról készül újra felmérés

Immár negyedik alkalommal indítja el élelmiszer-hulladék felmérését a Maradék nélkül program – ehhez várja háztartások jelentkezését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

W. K.

Fotó: Andrey_Popov

A hivatal – tájékoztatásuk szerint – 2016 óta követi nyomon a hazai háztartásiélelmiszerhulladék-helyzet alakulását. A pazarlás visszaszorítása érdekében a feltérképezés a legelső lépés: ehhez jó módszer, ha egy héten keresztül hulladéknaplót vezetünk, amely rögzíti, miből és mennyi került a szemétbe. Erre kitűnő alkalom, ha valaki részt vesz a Nébih legújabb, hamarosan induló felmérésében.

A hivatal friss kutatása szerint az élelmiszer-pazarlás az elmúlt 5 évben 25%-kal csökkent a magyar háztartásokban, de fejenként még így is évi 65 kg élelmiszer-hulladékot „termelünk”, amelynek jelentős része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. – A visszaszorítás ellenére a pazarlás még mindig 245 ezer tonnát tesz ki évente, amellyel 450 ezer ember egy éven keresztül jól tudna lakni, napi háromszori bőséges étkezéssel számolva – közölték. A háztartási élelmiszerhulladék-mérési programban való részvételre a Maradék nélkül program honlapján lehet jelentkezni, a résztvevők segítségét egy-egy ajándékcsomaggal köszöni meg a hivatal.

A mérésbe bevont háztartásoknak egy héten keresztül tételesen rögzíteniük kell a háztartásukban keletkező élelmiszer-hulladékok tömegét gramm pontossággal. Ezt online felületen vagy papíralapon is lehet végezni. A feladat bármely egybefüggő 7 napon elvégezhető a november 7-től december 18-ig tartó mérési időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!