Jött, látott, győzött

2022.10.26. 19:16

Az Őszi Veteránjármű Kiállítás és Börze szépségdíjasa a felújított emeletes busz lett

A hétvége egyik gyöngyszeme volt a pécsi utakon közlekedő felújított MÁVAUT Ikarus 556-os autóbusz, amely 1969 és 1976 között járta a megyeszékhely útjait. A Volánbusz Zrt. a saját közösségi oldalán számolt be róla, hogy a felújított jármű a pécsi Őszi Veteránjármű Kiállítás és Börzén a szépségverseny különdíját nyerte el.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A MÁVAUT Ikarus 556-os története:

1968 decemberére készült el a MÁVAUT fővárosi, Béke téri főműhelyében, Enyedi László főmérnök és Nagy Sándor mérnök vezetésével, két Ikarus 556-os (Bikarus) összeépítésével. A jármű a budapesti tesztelés után Pécsre került. A kétszintes buszt 200 ezer kilométer megtétele után 1976 nyarán nyugdíjazták.

 A forgalomból kivont jármű a balatonvilágosi Volán-üdülőbe került, ahol bő öt éven keresztül presszóként üzemelt. 1982-ben annyira leromlott az emeletes busz állapota, hogy a ceglédi bontóba vitték. Szerencsére nem szedték szét, hanem egy gyűjtőhöz került. 2009-ben a Pannon Volán azzal a szándékkal vásárolta vissza, hogy felújítása után 2010-ben Pécsnek, mint Európa kulturális fővárosának emblematikus járműve legyen. A busz rossz állapota miatt ez meghiúsult, így a jármű 2012-ben visszakerült korábbi tulajdonosához, Antal Gáborhoz. A Volán 2020-ban újra visszavásárolta a járművet és Zalaegerszegen felújította.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában