Figyelem!

2022.10.06. 16:35

Csak az önkormányzatok adhatnak engedélyt a zöldhulladék elégetésére

Tilos a kerti hulladékok égetése, de az önkormányzatok helyi rendeletben engedélyezhetik a tevékenységet. Tűzvédelmi szempontból a zöldhulladék elszállítása, vagy a komposztálás inkább a javasolt.

W. K.

Fotó: Szakony Attila

Itt az őszi kerti munkák ideje – a zöldhulladékot sokan elégetik. A tevékenység tilos, a törvény értelmében, a jogszabály azonban lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy helyi rendeletben szabályozzák a kérdést. Ennek megfelelően Baranyában is több helyen, meghatározott napokon, illetve napszakokban megengedett a tűzgyújtás. 

– A helyben érvényes előírásokról mindig érdemes tájékozódni, tanácsolja Horváth Nikolett Csilla, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Kiemelve, hogy ha az önkormányzatnak nincs vonatkozó szabálya, akkor nem szabad avart és kerti hulladékot égetni. 

A zöldhulladék elégetése helyett inkább annak elszállítását, vagy komposztálást javasolja a katasztrófavédelem. 

Idén eddig már több mint negyven alkalommal riasztották a baranyai tűzoltókat növényi hulladék égetése kapcsán keletkezett tűzesethez.

Ha valaki mindenképpen az égetés mellett dönt, fontos, hogy csak teljesen kiszáradt növényzet kerüljön a tűzre, elkerülendő a levegőt szennyező füstöt. Legyen kéznél kerti szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet, és mindig legyen a közelben oltóvíz is. Erős szélben pedig egyáltalán nem tanácsos tüzet rakni.  

A szabálytalankodó fizet

Ha valaki önkormányzati rendelet hiányában, vagy nem a szabályozásban meghatározott időben éget kerti zöldhulladékot, első lépésként próbáljuk vele megbeszélni a problémát. Ha ez nem vezet eredményre, jelezni lehet az önkormányzatnál, illetve a járási kormányhivatalnál. Ha úgy ítéljük meg, hogy a tűz nincs kordában tartva, nincs a környéken senki, az veszélyt jelent, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. A katasztrófavédelem által kiszabott tűzvédelmi bírság mellett az önkormányzat és a kormányhivatal is szankcionálhatja a szabálytalan égetést. Ha a tűz eloltásához tűzoltói beavatkozásra van szükség, akkor a tűzvédelmi bírság mértéke 20 ezer forinttól 3 millió forintig terjedhet, attól függően, hogy mekkora a keletkezett veszély, illetve az okozott kár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!