Két kanyarral gyorsabban száguldhatunk haza

2022.10.24. 15:15

Elkészült az M6/M60-as autópálya új leágazója Pécs felé

A határidőre elkészült M60-as leágazón két nagy kanyarral rövidült az út Mohács előtt a főváros felől Pécsre tartva; és egyre közeledik az M6-os autópálya horvát határ felé tartó szakaszának átadása is.

Fotó: Löffler Péter

Éveken keresztül kacskaringózhattunk egy nagyot az eddig ott véget érő M6-os és folytatódó M60-as autópályák mohácsi csomópontjánál. Sokak számára főként a fővárosból Pécs felé tartó ív nyomvonala volt érthetetlen, hiszen egy hatalmas ívű balos-jobbos dupla kanyarral fordulhattunk csak rá az M60-asra. Miközben az autóból kinézve jól látszott az a sokkal rövidebb és kisebb ívű előkészítés is, amelynek a használatba vételére mostanáig kellett várni.

Már át is gurulhatunk rajta, de a MAK Mecsek Autópálya koncessziós Zrt. sajtóosztálya hivatalosan is megerősítette, a napokban elkészült a leágazó. Ezzel véget ért egyben a csaknem egy hónapja tartó korlátozás is, amelynek keretében még a csomópont előtt leterelték a közlekedőket a Pécset Moháccsal összekötő 57-es útra, ahonnan a bólyi leágazónál lehetett csak visszatérni a négysávosra.

És ezzel megszűnt a már említett kerengő is a csomópontban Pécs felé – ugyanakkor a másik irányba, azaz a megyeszékhelyről Budapest felé tartók továbbra is a régi íven autózhatnak át a lassan elkészülő M6-os felett.

Ezzel együtt a napokban is folytak-folynak még kisebb forgalomkorlátozással járó munkálatok a térségben az autópályán (jelenleg Pest felé, a 164,4–161,2 kilométerek között). Ezek közé tartozott az ugyancsak most befejeződött felületi bevonatrendszer készítése is. Ennek során a már minden autós által megtapasztalt és nem éppen közkedvelt módszerrel a technológia utolsó fázisában finomra tört, apró kőzúzalékkal borítják az aszfaltot. Amelyben aztán, mi, autósok is a kivitelező munka aktív részesei lehetünk: a munkagépek által még be nem döngölt maradék kavicsot ugyanis saját autónk kerekeivel dolgozhatjuk a felületbe.

Egyre közelebb kerül két horvát határátkelő elérése is a gyorsforgalmi utakon

A tervezett ütemezés szerint zajlik az M6-os autópálya M60-as elágazótól Ivándárda irányába folytatódó szakaszának építése is. A közelmúlt egyik látványos fejlesztéseként már a Villány–Mohács közötti vasút új hídja ível át az épülő sztráda fölött. Rendben halad a 20 kilométeres szakasz három külön szintű csomópontjának, nyolc alul- és felüljárójának, vadátjárójának, vízfolyások fölötti hídjainak, vasúti kereszteződésének építése is, azaz tartható a jövő tavaszra tervezett átadás.

Az M60-as Pécs és Szigetvár közé tervezett 2x2 sávos gyorsútjáról változatlanul a legfrissebb hír, hogy már az építési engedélye is rendelkezésre áll, így „csak” a szükséges kormányzati források tényleges hozzárendelése szükséges az első kapavágás megtételéhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!