Országos programsorozat

2022.10.02. 11:36

Geotóp Nap: szakvezetéses túra indul Szársomlyóra

A „geotóp” olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei árulkodnak keletkezésük körülményeiről. A Geotóp Nap elnevezésű országos programsorozaton ezen értéket ismerheti meg a nagyközönség.

bama.hu (forrás: ddnp)

Forrás: DDNP

Magyarország legdélibb hegyvidékének – a Villányi-hegységnek – legmagasabb tömbje a Szársomlyó. A hegy anyaga különböző korú, nagy tisztaságú mészkő. Tengeri üledék, mely a földtörténeti középidőben rakódott le. Oldódásának nyomai a légrégebbi karsztmaradványok Magyarországon. Az eredetileg vízszintes mészkőrétegek az erőteljes hegységképző erők hatására összetöredeztek és egymásra tolódva kibillentek. Túránkon a hegy gerincén kibillent mészkőpikkelyek peremén fogunk haladni. A rétegfejek sorai igen látványosak, ezekhez népi monda is kapcsolódik: az Ördögszántás.

A hegy kiemelkedése sajátos és igen eltérő mikroklimatikus viszonyokat hoz létre a déli és az északi oldalon, szubmediterrán klímaterületein botanikai ritkaságok élnek. A Szársomlyón 75 védett növényfajt találtak, közülük 4 faj kizárólag itt fordul elő hazánkban. A szakvezetéses túrán mindezen értékek komplex bemutatása fog megtörténni.

A program dátuma: október 8. 

Részvételi díj: 

  • felnőtteknek 1200 Ft/fő, 
  • 18 éves korig ill. nyugdíjasoknak 800 Ft/fő.

A túrával kapcsolatos további információ www.ddnp.hu oldalon található. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában