Még mindig sokat pazarolunk

2022.10.10. 14:17

Ha éhesen megyünk a boltba, sokkal több élelmiszer kerül a kosárba

Jelentősen csökkent az élelmiszerpazarlás a hazai háztartásokban 2016 és 2021 között, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint. Évente azonban még így is fejenként mintegy 25 kg étel kerül a szemétbe.

W. K.

Fotó: Shutterstock

A magyar lakosság élelmiszerpazarlását a Nébih Maradék nélkül programja 2016 óta követi nyomon. Ez idő alatt eddig három alkalommal, 2016-ban, 2019-ben és 2021-ben mérték meg EU-s módszertan alapján, hogy mennyi étel kerül a háztartásokban a kukába. Míg 2016-ban a magyarok fejenként évi 65,5 kg élelmiszerhulladékot „termeltek” évente, addig a legfrissebb adatok szerint ez 2021-re több mint a felére, 25,2 kg-ra csökkent.

- Szeptember 29. az élelmiszerveszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja, így különösen örömteli, hogy a felmérések alapján a magyarok egyre tudatosabban bánnak az élelmiszerekkel - hangsúlyozza a hivatal. 

A pékáru esetében a legjelentősebb a javulás: öt év alatt fejenként 3,1 kilóval kevesebb kenyér, kifli, zsemle vész kárba, és a kutatás eredményei szerint a készételekkel is sokkal takarékosabban bánunk. 

- A leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját továbbra is az ételmaradékok (10,7 kg/fő/év) vezetik. Ezt a friss zöldségek és gyümölcsök (4,5 kg/fő/év), valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk (3,4 kg/fő/év) követik, de a tejtermékekből is nagy mennyiség (2,4 kg/fő/év) kerül a szemetesbe - a Nébih tájékoztatója szerint. 

A kutatásból kiderül az is, hogy egyre többeket foglalkoztat az élelmiszerhulladékok környezetbarát elhelyezésének módja: öt év alatt csaknem hét százalékkal növekedett a komposztálásra kerülő maradékok aránya.

A vizsgálatot összegezve a Nébih adatai szerint a jelenlegi élelmiszerárak mellett egy átlagos magyar állampolgár évente 35 ezer forint értékű élelmiszert pazarol el. - Ha nem változtattunk volna a fogyasztói szokásainkon, vagyis a 2016-os pazarlási szintet tartottuk volna, akkor ez az összeg 44 ezer forint lenne. Fejenként tehát átlagosan 9 ezer forintot spóroltunk meg a tudatosabb vásárlással, ételkészítéssel és tárolással - közölték.

Bevásárlólistával menjünk boltba!  

Az élelmiszerpazarlás megelőzése érdekében a Nébih szerint hatásos és gyors módszer, ha boltba indulás előtt lefényképezzük a hűtő tartalmát, így vásárlás közben is rá tudunk pillantani az otthoni készletre, tehát biztos nem kerül semmi felesleges a kosárba. A frigó tartalmát pedig érdemes hetente egyszer átnézni: azt próbáljuk először felhasználni, ami lejárathoz közeli. Érdemes ezeknek a termékeknek egy külön polcot kijelölni, hogy jól láthatók legyenek. 

Ha tudjuk, hogy nem lesz időnk főzni, akkor ne vásároljunk olyan alapanyagokat, például gombát, vagy nyers halat, amelyeket rövid időn belül fel kell dolgozni. A bevásárlólista is hasznos, azt a célt szolgálja, hogy csak a valóban szükséges dolgokat vásároljuk meg. 

Fontos tudni azt is, hogy ha éhesen megyünk a boltba, sokkal több élelmiszer kerül a kosárba. 

A Nébih tanácsa szerint, ha tehetjük, válasszunk kisebb kiszerelésű termékeket - a felbontottak romlása felgyorsul. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában