Összefogásra hívnak

2022.10.07. 14:17

Három napon át segítenek a fiatalok önkéntes munkával

Önkéntes munkára hívja a fiatalokat a három történelmi keresztény egyház ezen a hétvégén. A 72 óra kompromisszum nélkül nevű akciót idén immár 15. alkalommal rendezik meg október második hétvégéjén hazánkban.

W. K.

Játszóterek, intézmények felújítása, erdőtakarítás, szociális munka, kulturális műsorok szervezése időseknek, fogyatékkal élőknek – mindez csak néhány példa a közhasznú tevékenységek közül, amelyek az elmúlt években jellemezték a 72 óra kompromisszum nélkül nevű önkéntes segítőakciót. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház által közösen szervezett program során – amely hazánk fiatalságát, elsősorban a középiskolás, egyetemista korosztályt hívja összefogásra, hogy együtt tegyenek másokért, környezetükért – évről évre több ezer magyarországi és határon túli magyar fiatal próbálhatja ki az önkéntes munkát. 

Idén most hétvégén, október 6. és 9. között tartják az akciót, amelynek mottója: „Több vagy, ha adsz!” Ebben a három napban vállalkozó szellemű fiatalok csoportjai országszerte arra szánják három napjukat, hogy másoknak segítsenek. A jelentkezési határidő október 3-án járt le. Baranya megyében a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrája által koordinált eseményre országosan nagyjából 7 ezer résztvevő fiatalra számítanak. 

A programra való felhívás szerint a csoportok csütörtök este tudják meg, hogy mi lesz a feladatuk a három nap során. Munka és alkotás is vár a résztvevőkre: a csapat maga tervezheti meg a kivitelezést pénteken, latba vetve kreativitását, önállóságát, fantáziáját. Szombaton jöhet a munka, vasárnap pedig a lezárás, értékelés.

A szervezők hangsúlyozzák, a 72 óra kompromisszum nélkül akció elsődleges célja, hogy a fiatalok közhasznú tevékenységének széleskörű nyilvánosságot biztosítson, láthatóvá tegye az ifjúsági közösségekben folyó önkéntes munkát, növelje annak elismertségét és népszerűségét, valamint rámutasson, mire képesek a fiatalok, ha összefognak. Cél továbbá felhívni a társadalom figyelmét a fiatalok erejére, elkötelezettségére, lelkesedésére, segítőkészségére. 

Játszótereket újítanak fel, fákat ültetnek

A 72 óra kompromisszum nélkül kezdeményezés Németországból indult, és 2000 óta számos sikeres projekt valósult meg a környező országokban is. Hazánkban a háromnapos összefogás 2006-ban valósult meg először, akkor még csak a szombathelyi és a győri katolikus egyházmegyében. Ezt követően 2007 márciusában szervezték meg először ökumenikusan, országos szinten, és 2008-óta ősszel tartják, mindig október második hétvégéjén. A programban résztvevő fiatalok bármilyen emberekkel foglalkozó tevékenységet vállalhatnak a három nap során: ide tartozhatnak például időseknek, fiataloknak szervezett programok, előadások, segítségnyújtás, stb. Ezen kívül környezet- és természetvédelmi teendők, például erdőtakarítás, szemétszedés, faültetés is lehet elvégzendő feladat, de játszóterek, óvodák felújítása, kerítések festése, stb. szintén része lehet az akciónak. Baranya megyében tavaly több mint 500 diák önkénteskedett a három nap során. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!