Méltó emlékezés

2022.10.04. 20:48

Indulhat a zsidó temető felújítása Szászváron

W. K.

A kép illusztráció

Fotó: Nagy Norbert

Közel százezer forint támogatást kapott a zsidó temető felújítására a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségétől a szászvári önkormányzat - a pénzből méltó emléket állítanának az elfeledett, romba dőlt zsidó temetkezési helynek.

A település Értéktár Bizottsága a kivitelezés részleteiről a héten tart egyeztetést - cél, hogy a sírköveket megóvják a végső pusztulástól. Első lépésként a terv szerint kipucolnák a gyalogutat, és az erdőben összegyűlt szemetet összegyűjtenék, várhatóan november 12-én szombaton, társadalmi munka keretében.

Mint ismeretes, a zsidó temető felújításának terve korábbam lakossági fórumokon is szóba került, a település fontosnak tartja a kultikus hely szebbé tételét. Az elképzelések szerint a helyszínen egy gyalogösvényen keresztül megközelíthető emlékparkot hoznának létre, az út mentén fából készült padokkal. A parkba a temetőről adatokat nyújtó információs tábla is kerülne, a letisztított sírok mellett pedig egy sziklakert kialakítását is tervezik. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában