Elismert teljesítmények

2022.10.18. 20:53

Kitüntetéseket adott át az önkormányzat Szederkényben

Zs. K.

Az idén a korábbi évekhez hasonlóan idén is több díjat kiosztott a szederkényi önkormányzat, melyek egy részét a 750. évfordulóra szervezett rendezvényen, másik részét pedig a Szüreti napon adták át az arra érdemeseknek. Sportsikereinek elismeréséül „Szederkényi Sportért” díjban részesült a 16 éves Füredi Natália, aki úszásban ért el nagyon szép eredményeket, a Szederkényi Általános Iskolában végzett lelkiismeretes munkájáért „Szederkényi Gyermekekért” díjat kapott Pelléné Takács Ágota Anna pedagógus, és „Szederkényi Gyermekekért” díjat adományozott a község Neuhold Franznak is, aki a testvértelepülés, Anger, és Szederkény gyerekeinek rendszeres diákcsereprogramjáért dolgozik aktívan. Sportvezetői munkájának elismeréséül „Szederkényi Sportért” díjat vehetett át Baksa Zsolt László, a Szederkényi Sportegyesület elnöke, akinek munkájával a sportközpont infrastruktúrája hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években.

 

A település segítségre szoruló lakóinak önzetlen támogatásáért „Szederkény posztumusz díszpolgára” címet kapott Petz János. Petz János 1927-ben született Szederkényben. A II. Világháború után, 13 éves korában kivándorolt Ausztriába, majd Németországba költözött, ahol menekült táborba került. Az 1950-es évek elején kivándorolt Kanadába, ahol ingatlan fejlesztéssel kezdett foglalkozni, vagyonát is ezzel alapozta meg. A hazája és szülőfaluja iránti szeretete miatt végrendeletében egy szegénység ellenes alapítvány létrehozásáról döntött, Szederkény község időskorú rászorulóinak megsegítésére. Petz János utódlás nélkül hunyt el 2018-ban. Akarata 2019-ben teljesült, ekkor jött létre a Danube Szegénység Ellenes Társaság, amely szervezet jelenleg is aktívan működik. Az alapító okiratban lefektetett tevékenységük célja a szederkényi hátrányos helyzetben lévő idősebb lakosok életminőségének javítása, a jövőbeni segítségnyújtás, és az idős rászorulókról történő gondoskodás. Az alapítvány évek óta gyógyszerekkel, vitaminokkal, alapvető élelmiszerekkel, háztartási gépekkel és szükség esetén anyagi forrásokkal támogatja a rászorulókat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!