Egyre többen betegek

2022.10.18. 20:17

Kopogtat már az influenza: az ingyenes védőoltások hamarosan elérhetőek

Influenzaszerű tünetekkel egyre többen küszködnek: torokfájás, láz, köhögés, orrfolyás - ezek a legjellemzőbb panaszok. A szakemberek idén a korábbiaknál komolyabb influenzajárványra számítanak, az oltások a patikákban már kaphatók, az ingyenes vakcinák is hamarosan elérhetők a háziorvosoknál.

Wald Kata

Fotó: Csapó Balázs

Láz, köhögés, torokfájás, gyengeség, rossz közérzet - egyre többen fordulnak ezekkel a koronavírusra és influenzára egyaránt hasonlító tünetekkel a háziorvosokhoz. Gyerekek, felnőttek egyaránt. A Covid tesztek a legtöbb esetben negatívak, és influenza járványról se beszélhetünk egyelőre. - Egy-egy esetben már előfordulhat influenzás megbetegedés is, de jellemzően ezeknek a tipikus őszi panaszoknak a hátterében egyéb vírustörzsek állnak - hangsúlyozzák az egészségügyi szakemberek.

Az elmúlt években az influenzajárvány nem volt jelentős, ami a maszkviselési és távolságtartási intézkedéseknek is betudható. Idén azonban komolyabb megbetegedési hullámra lehet számítani, a szakértők szerint. A védekezés megkezdésének itt az ideje. Az influenza elleni védőoltások a legtöbb patikában már kaphatók, 5200 forint körüli áron, és hamarosan az ingyenes oltóanyagok is elérhetők lesznek a háziorvosoknál. A védettség általában 2–3 hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást a mihamarabb beadatni. A kórokozó változékonysága miatt minden évben új vakcinát állítanak elő, ezért kell évente kérni.

Az influenza elleni védőoltások elsődleges célja az egyéni védelem, így különösen ajánlott azok számára, akiknél az influenza-fertőzés, vagy az ahhoz társuló szövődmények nagy kockázatot jelentenek - a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, a szív- és érrendszeri-, illetve anyagcsere-betegségben szenvedők, a csökkent immunitású személyek, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak javasolt a védőoltás az egészségügyi és a szociális intézményben dolgozóknak, és a tartós ápolást-gondozást nyújtó intézmények ellátottjai számára egyaránt.

Így lehet különbséget tenni: a nátha csak ritkán jár lázzal

Az influenza elleni védekezésnek az immunrendszer erősítése is kiemelten fontos része. Fogyasszunk tehát ősszel és télen is sok zöldséget és gyümölcsöt, sétáljunk vagy sportoljunk, lehetőleg a friss, tiszta levegőn.

A nátha és az influenza között a legjelentősebb különbség, hogy előbbi lassan, fokozatosan hatalmasodik el az emberen, első jele jellemzően a torokfájás, majd ezt követi az orrfolyás, és a köhögés. Ezzel szemben a tapasztalatok szerint az influenza már az első tünetek jelentkezése után néhány órával ledönti az embert a lábáról, majd rövid időn belül a náthához hasonló tünetek mellé láz, izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség és hidegrázás is társulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!