„Szükségük van rád”

2022.10.01. 17:21

Különleges születésnapot ünnepelt a pécsi Fogd A Kezem Alapítvány

„Fogd a kezem és megmutatom a világnak, hogy szüksége van rád” – ez a jelmondata a pécsi Fogd A Kezem Alapítványnak, amely még évtizedekkel ezelőtt azt a küldetést vállalta magára, hogy az önálló életvezetésben támogatást igénylő, értelmi fogyatékossággal élő fiataloknak, felnőtteknek segít beilleszkedni a társadalomba.

Zsigmond J.

Fotó: Shutterstock

A szervezet összetett tevékenységéről, színvonalas szakmai munkájáról és elkötelezett munkatársairól kapott képet, aki ellátogat az alapítvány „30+” szombati születésnapi rendezvényére a pécsi Civil Közösségek Házába.  

A születésnapi rendezvényen beszédet mondott Tóth Péter az alapítvány kuratórium elnöke, a szülők közül Kajtár Istvánné és az alapítvány megálmodója, Szvacsekné Jahn Margit. A látogatók filmkockák útján megnézhették az alapítvány történetét a kezdetektől napjainkig, és egyebek mellett art brut (nyers művészeti) kiállítást, soundbeam (speciális zeneterápiás eszköz) foglalkozást és közös alkotást is megtekinthették.

Az alapítvány megnyitásáról 1991-ben így írtunk: A Fogd a kezem Alapítvány Pécsen próbálkozott először foglalkoztató kialakításával, de sem állami, sem önkormányzati támogatást nem kaptak. A sikertelenség nem vette el az alapítvány aktivistáinak a kedvét, és végül Bicsérden az önkormányzat, élén Vér József polgármesterrel biztosított helyet a fogyatékos gyerekeknek. A bicsérdi önkormányzat által adott épületet egymilliós beruházással újították fel és alakították ót, hogy a célnak megfeleljen.

Az alapítvány a történetéről, így ír a honlapján: 1998-ban nyitott meg jelenlegi helyén az Alapítvány Terápia- és Munkaotthona (Pécs, Kovács Béla utca 10.), ahol a hangsúlyt kezdetektől a kézműves foglalkozásokra, s a munkán keresztüli fejlesztésre helyezték. Az igényeknek megfelelően ezt követte egy évvel később a nyolc férőhelyes Szent Kinga Lakóotthonunk Pécs belvárosában, így a fiatalok egyre önállóbbak lehetnek a mindennapok során. 2007-től már nem csak nappali ellátást kínálhattak, hanem elindult a foglalkoztatás is, így fiataljaik azóta munkabért kapnak munkájukért. 2017-ben nyílt meg támogatott lakhatásuk.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!