Jelként élnek köztünk

2022.10.31. 14:40

Ma is több női szerzetesrend működik Baranyában (Galéria)

Mohay Réka

A kommunista időket megelőzően virágzó szerzetesi élet zajlott hazánkban, köztük a női rendek is jelentős szerepet játszottak. Pécsen és környékén több százan voltak, majd az ötvenes években szétszórták őket, gyakran erőszakkal, rendkívüli méltatlansággal. 

Azt már nem tudhatjuk, milyen lenne Baranya, Magyarország, a hazai egyház, ha mindez nem történik meg, legfeljebb csak találgatásaink lehetnek róla. 

Néhányan a rendszerváltás után visszatérhettek, megfogyatkozott létszámban, de a hivatásukban, szolgálatukban kitartva. Jelenleg is betegápolással, idősgondozással foglalkoznak a kozármislenyi ferences nővérek, gazdálkodnak, lelki gyakorlatokat szerveznek a kármeliták Magyarszéken, idén pedig megjelentek az ifjúságpasztoráció segítésének szándékával a Nyolc Boldogság Közösség szerzetesnővérei is a Pécsi egyházmegyében. 

A szerzetesi életforma radikalitása mindig is jel volt a társadalomban, ezt a többszörös feloszlatások és a hányattatások sora sem tudta eltörölni. Érthetetlen talán kívülről, mi indít valakit ilyen hivatásra, azonban, aki már találkozott, beszélgetett olyan szerzetessel, akinek tekintete, szavai és az egész jelenléte nyugalmat, harmóniát sugárzott, talán már másként vélekedik. Az imádságra és a szolgálatra szentelt életük, még ha ez törékeny, emberi formában jelenik is meg, önkéntelenül is elgondolkodásra késztethet az élet értelméről, arra indítva, hogy értékeljük át a fontossági sorrendjeinket.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában