Libás borvacsorákra invitál a Villányi borvidék

2022.10.31. 10:04

Már böngészhetünk a Márton-napi menüajánlatok között

Márton-napi programot hagyományosan több pince és étterem is szervez a Villányi borvidéken. Az ajánlatok között már tudunk böngészni, sokan a vacsora és az újborkóstoló mellé zenés előadót is hívnak, hogy még kellemesebb legyen a Márton-napi lakoma.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Sipeki Péter

Aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. November 11. Márton napja, a népszokásoknak megfelelően ezen a napon – illetve sok helyen több héten át – libavacsorákon vehetünk részt, nem is akármilyen körítéssel. Idén péntekre esik Márton napja, de a legtöbb étterem, illetve pincészet szombatra szervez programot. Az ételek mellé újborokat kínálnak majd a házigazdák, sőt sok helyen még élő zene is szól majd az este folyamán. A villányiak, mint mindig, most is megmutatják messze földön híres vendégszeretetüket, nekünk pedig érdemes már most böngészni az ajánlatok, programok között, és sietni a foglalással, mert hamar megtelnek a helyek jelentkezőkkel.

Például Kisjakabfalván, a Jackfall Bormanufaktúránál november 12-én 15 órától kézműves-foglalkozással és sütikészítéssel várják az érdeklődőket, hogy együtt elkészítsék a lámpásokat, amelyekkel a kézben 17 órától sváb szokás szerint végigsétálnak a falun egészen a templomig. 18 órakor a templomban Rózsa Bernadett énekel harmonikakísérettel, 19 órától pedig az önkormányzatnál koccintanak majd a résztvevők. 20 órától a Jackfall Bormanufaktúra területén Márton-napi libavacsorára invitálják a vendégeket. 

Palkonyán Márton-napi pincejárásra várják a vendégeket. Két szombatra (november 5. és 12.) is meghirdették a programot, de az 5-i programra már telt ház van. Az újbor ünnepén a résztvevők végigkóstolhatják Palkonya Gasztrofalu pincészeteinek újborait (négy pincészetben összesen 8–10 tételt), melyek mellé házias borkorcsolyákat kínálnak a vendéglátók.

A legtöbb pincészet étterme nem csak november 12-re, hanem az azt követő szombatra is szervez újborvacsorát, a villanyiborvidek.hu oldalon is böngészhetünk a menüajánlatok közül. Ami az árakat illeti, a teljes borvacsorát már a legtöbb helyen 18 ezer forint (egy főre) felett kínálják, de a nevesebb pincészeteknél akár 25, illetve 30 ezer forint is lehet a vacsora ára egy főre. 

A Márton-napi hagyományok eredete

A Márton-napi libalakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Akkoriban ez inkább azzal volt kapcsolatba hozható, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a népszokás szerint ilyenkor zárták le az éves gazdasági munkákat, kezdetét vette a természet téli pihenő időszaka. A cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Szent Mártont „az újbor bírájának” is tartják, mivel ekkorra érik meg általában annyira az új bor, hogy érdemes legyen megkóstolni. A lúdvacsora után „Márton poharával”, vagyis az éppen kiforrott újborral szokás koccintani. Úgy tartották, a minél több ivással egyre több erőt és egészséget töltenek magukba. Ekkortájt volt „a kisfarsang” ideje, az utolsó „jó ivások időszaka” advent előtt, amikor már nem tartottak lakodalmat, hangos táncos mulatságokat. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!