Pedig most igazán jól jönne

2022.10.27. 11:36

Már két éve elkészült, de még mindig nem termel áramot a pécsi naperőmű

Az előző városvezetés 2016-ban nyújtott be pályázatot naperőművek létesítésére a Füzes-dűlőben, majd kivitelezői vállalkozási szerződéseket 2019. szeptemberében kötötték meg és egy évre rá – már a baloldali városirányítás idejében – el is készültek a munkával. Az állam eredetileg hatvan százalékban támogatta volna az építkezést, végül azonban a kormány százszázalékos támogatásban részesítette a 750 milliós beruházást 2020-ban. Habár a projektek fizikailag elkészültek, az azóta eltelt két esztendő alatt nem termeltek áramot.

Bóka Máté

A városházi jobboldali ellenzék részéről Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető is többször firtatta ennek miértjét.

Az ügy akkor bukott ki igazán, amikor egyre inkább világossá vált, hogy az orosz-ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt elszabadultak az energiaárak, és például a parkokhoz közel lévő Tettye Forrásház Zrt.-nek is több százmilliós segítséget jelentett volna, ha működnek ezek a létesítmények.

A baloldali városvezetők szerint a problémát az okozza, hogy akkor marad meg a 100 százalékos támogatás, hogyha csak az önkormányzat használja fel az ott megtermelt energiát, ha azt továbbértékesíti, akkor csak 60 százalékos támogatás járna Pécsnek az építkezésre. 

A nemzeti oldal szerint viszont már ez is jelentős segítség lett volna eddig is. Mindenesetre a baloldal szerint az idei évi villamosenergia-beszerzés előkészítése során folytattak egyeztetéseket a piaci energiakereskedőkkel, és kiderült, hogy a korábban kidolgozott beüzemelési módszer már nem alkalmazható és vélhetően a városnak 40 százalékos önerőt kellene biztosítania.  

Jelenleg leginkább két lehetőséget látnak Ruzsa Csaba alpolgármester szerint: vagy értékesítik a piacon a megtermelt áramot, vagy pedig a Tettye Forrásházat kötik rá a naperőművekre – ez utóbbi megoldás előkészítését kérték is a Pécsi Városfejlesztési NZrt.-től. Azt remélik, hogy ezzel 100 százalékos támogatás megmaradhat. 

Mivel ez sokáig elhúzódhat, ezért a projektek befejezési dátumát további nyolc hónappal meghosszabbítanák és 2023 június 30-ig tolnák ki.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!