Ruzsa Csaba alpolgármester válaszolt kérdéseinkre

2022.10.16. 10:27

Nem adják fel az álmokat a pécsi városvezetők

A mostani energiaválság küszöbén egyre több pécsiben és a jobboldali városházi ellenzékben is felmerült, hogy nem a jóléti célokra, nagyszabasú turisztikai kiadásokra kellene fordítani a város pénzét, és ilyen jellegű a pályázati célokat megfogalmazni, hanem racionális és reális célkitűzésekre. A pécsi városvezetők szerint viszont ezek nem álmok.

B. M.

Fotó: Laufer László

Miközben az elszabadult energiaárak miatt megszorítócsomaggal akarja a baloldal a pécsi önkormányzatnak átvészelhetővé tenni a következő időszakot, addig azonban nem változtatnak azokon az elképzeléseken, amik inkább jóléti célokat fogalmaztak meg: így a libegő ötletén, a Misina tetőn történő milliárdos beruházáson, vagy a volt Mandulás és a mecseki fejlesztéseken.  Lapunk felvetette az illetékes gazdasági alpolgármesternek, hogy jelen helyzetben például van-e realitása annak, hogy több mint ötvenmilliárdos, hotellel és versenyuszodával együtt megvalósítandó akvaparkról álmodjanak. 

Rúzsa Csaba alpolgármester 
Fotós: Löffler Péter

Ruzsa Csaba baloldali alpolgármester szerint azonban folyamatban van a tervpályázat, és tavaly elkészíttettek egy megvalósíthatósági tanulmányt, amely már foglalkozott az energetikai kérdésekkel, és a helyszín megválasztásnál is figyeltek arra, hogy napelemparkokat tudjanak mellé telepíteni. 

– Azon kívül, hogy a mostani tüskésréti helyszín városi tulajdon, itt tudunk olyan nagyberuházásokat is létrehozni, amelyekkel csökkenthetjük az üzemelési költségeket – mondta Ruzsa Csaba. – Úgy terveztük előzetesen a szálloda-akvapark projektet, hogy több alternatív energetikai lehetőség legyen, ezekről a szakértők döntenek majd. 

Az alpolgármester az elképzelt mecseki fejlesztések kapcsán úgy vélekedett, hogy a Misina tetőre tervezett beruházáson kívül nincs olyan, amelynek nagyobb energiaigénye lenne, és az elképzeléseik szerint közösségi napelemrendszert építenének 50-70 hektáron, amivel az a város, az egyetem és az önkormányzat energiaigényét ki tudnák szolgálni. 

Megkérdeztük, hogy a jelenlegi energiaválságban a jóléti fejlesztéseket átgondolják-e olyan irányban, hogy inkább energiamegtakarítási programokat indítson a város.

  – Az energiamegtakarítási ütemekben ezek benne vannak, a mecseki projekt kétmilliárdos, az akvapark pedig kormányzati program – fogalmazott, majd arra kérdésünkre, hogy most van-e létjogosultsága egy ekkora, álomszerű projektnek akkor, amikor lekapcsolják pár százezer forint megtakarításért a TV-torony díszkivilágátást, azt mondta: - A kormány emberei bent ülnek a tervtanácsban, az, hogy mi lesz két év múlva, nem tudom megmondani. Ezek nem álmok, lesz gazdaságfejlesztés és akkor ez kijön. Jövőre elindul egy olyan gyár, ami harminc éve nem települt Pécsre, és ugyanígy még két nagyberuházás előkészítése folyik, amelyek 2025-26-ban jelentősen növelik Pécs iparűzési adóbevételét.   

A régi helyen már van napelem...

Megírtuk, hogy 2020-as áron (ez ma már jóval több is lehet) 50 milliárdosra duzzasztották fel a Tüskésrétre áthelyezett akvapark projektet, korábban viszont csak 20 milliárdot költöttek volna el a Füzes-dűlőben. Az előző időszakban a létesítmény építéséhez szükséges ingatlanvásárlást pedig 1,9 milliárd forintra tették,  ez pedig szinte eltörpül a mostani 50-70 milliárdos projekt mellett. Ezeken kívül éppen a Füzes dűlőben találhatóak azok a napelemparkok is, amik a baloldali városvezetés alatt nem indultak el, pedig már régen elkészültek. 

Városházi forrásaink szerint egyébként leginkább Péterffy Attila polgármester volt munkahelyének, a pécsi erőműnek a közelsége lehetett az egyik oka a Tüskésrét kiválasztásának. Tény, az erőművet tulajdonló Veoliának fizettek ki Péterffyék több száz milliós osztalékot az elmúlt években.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!