Nem lehetetlen a párbeszéd

2022.10.13. 11:13

Neves amerikai szakértő tartott előadást az MCC-ben

Peter Boghossian amerikai filozófus és pedagógus osztotta meg tárgyalástechnikai, meggyőzési tippjeit és stratégiáit a Mathias Corvinus Collegiumban kedd este, Hogyan folytassunk lehetetlen beszélgetéseket? című könyve kapcsán.

Mohay Réka

Fotó: Nagy Laura

A szerző mindenek előtt azzal indította előadását, engedjük, hogy a barátaink – legalábbis szerintünk – tévedjenek. Bár az egész bemutató arról szólt, milyen módszerekkel lehet vitát, párbeszédet folytatni akár közéleti témákban, hivatalos platformokon, akár magánéletben, hangsúlyozta, semmilyen vita nem ér annyit, hogy emberi kapcsolatokat, barátságokat áldozzunk fel a vélt vagy valós igazunk oltárán.

Ezt követően a filozófus rátért azokra a technikákra, tanácsokra, amelyek segíthetik a párbeszédet illetve a tárgyalások sikerét, vitapartnerünk esetleges meggyőzését.

Boghossian sokévi tapasztalat talaján állva fogalmazta meg az egyik talán legfontosabb meglátást: mindig teremtsünk pozitív, barátságos légkört a viták során, a partner ne érezzen részünkről ellenséges, defenzív hangvételt. Ennek érdekében akár már a beszélgetés elején érdemes a hobbijáról kérdezni, ezzel közös alapot teremtve. Mellőzendőek a munkára irányuló kérdések, ugyanis erről kevésbé szívesen beszélnek az emberek. Boghossian hangsúlyozta, érdemes időnként a partnerünk által említett tényeket, állításokat vissza ismételni, egy-egy részletre rákérdezni, ezzel is biztosítva arról, odafigyelünk rá. Kerülendőek az érvelés során a „de”-vel kezdődő mondatok, a filozófus ugyanis azt tapasztalta, ezek gyengítik a barátságos légkört, az ellenkezést kifejező kötőszó hallatán bezárkózhat partnerünk – érdemesebb a pozitívabb csengésű „és” szócskát alkalmazni. A vita során sokat segíthet az is, ha a meglátásaink közös pontjait hangsúlyozzuk, mintegy hidat építve beszélgetőtársunk felé.

Fontos szempontként jegyezte meg Boghossian azt, hogy vitapartnerünket kérjük meg, egy 1-től 10-ig terjedő skálán helyezze el, mennyire biztos az álláspontjában – ez őt is segíti a reflexióban, illetve számunkra is informatív lehet. Ezt követően az állításához kapcsolódva több részletre is érdemes rákérdezni, hogy képet kapjunk, mennyire átlátható számára az adott téma.

Boghossian hangsúlyozta, ne arra kérdezzünk rá, miért hiszi azt, amit, ez ugyanis csak megerősíti partnerünket meggyőződésében. Inkább úgy érdemes fogalmazni, mi az, ami megváltoztatná az álláspontját? Ez a kérdés egyfelől meglepetést jelenthet, valamint elgondolkodtatja  másik felet.

Az előadó hangsúlyozta, mindig érdemes visszakérdezni a párbeszédben, kifejtve a másik félnek azt, amit az érveiből leszűrtünk: „Úgy érti, tehát, hogy…?” – ez segít elkerülni a félreértéseket. Ezt erősíti az is, ha összetett fogalmak esetében szakítunk időt arra, hogy megbeszéljük, a másik ember mit ért egy adott kifejezés alatt.

Végezetül az előadó hozzátette, az értelmes viták mindkét fél számára gyümölcsözőek lehetnek, segíthetnek megerősíteni saját véleményünket, vagy pedig közelíteni egymáshoz az eleinte távolinak tűnő álláspontokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!