Mindent megmérnek

2022.10.23. 12:45

Pécsi fejlesztést használ a Király SE

Új, innovatív háromdimenziós testszkennerrel mérik fel a napokban a szombathelyi Király SE 120 utánpótláskorú labdarúgóját. Az egyedülálló mérőeszköz a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar és a Bay Zoltán Kutatóintézet közös fejlesztése.

bama.hu

A berendezést – első labdarúgó-egyesületként az országban – annak köszönhetően vehette igénybe az egyesület, hogy a Király SE rehabilitációs és prevenciós területen már egy éve együttműködik a PTE-ETK Szombathelyi Képzési Központjával. A 3D-s mérés egy méréssorozat egyik, kiemelt állomása. Az innovatív berendezésen túl része még a komplex felmérésnek az antropometriai mérés, gerincdeformitások kiszűrése, testzsír-összetétel mérés, valamint terhelhetőség mérés Zebris ultrahang-alapú mozgásvizsgáló eszköz segítségével. 

Az egyedülálló, mesterséges intelligencia (MI) alapon működő háromdimenziós testszkenner kilenc kamerával felszerelt, és 5-8 másodperc alatt szkenneli be a vizsgált személyt, 100 centitől 220 centis magasságig. A berendezés mobil, viszonylag gyorsan összeszerelhető, és milliméter pontosságú eredményt ad. A vizsgálatok időközönként megismétlésével pontosan monitorozható az alanyok, sportolók fejlődése.

A humán testszkenner fejlesztésének célja a sportolók, gyerekek testtartási problémáinak azonosítása, majd azok folyamatos nyomon követése volt. A keletkező adatokból a gyerekek szülei segítséget, támpontokat kaphatnak a megfelelő sportágválasztásához is, de az adatok egyéb területeken is felhasználhatók. A bőrgyógyászat számára például azonnal azonosítható egy-egy káros elváltozás, ami lehetővé teszi a mielőbbi beavatkozást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!