Célja a magyarok hiteles bemutatása

2022.10.25. 17:44

Pécsi fiatalokkal forgatott az amerikai professzor, Peter Boghossian

Peter Boghossian amerikai egyetemi professzor, filozófus, a „woke” ideológia nemzetközileg ismert kritikusa nemrég a Mathias Corvinus Collegiumban tartott előadást, melyről korábban beszámoltunk.

Mohay Réka

Fotó: Teknős Miklós

Peter Boghossian a texasi University of Austin egyetem oktatója, YouTube-csatornáján számos videót készített már, ahol különböző témákban kéri ki az amerikai fiatalok véleményét. 

A „woke” ideológia irracionalitását gyakran éles kritikával illető szakértő a rendszerváltás táján ismerkedett meg hazánkkal, később a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója lett és saját bevallása szerint nagyon megszerette Magyarországot. Boghossian a pécsi egyetemistákat olyan témákkal szólította meg, mint a halálbüntetés, a szólásszabadság és az abortusz. 

Szóba kerültek a nemi szerepek, az LMBTQ-ideológia iskolai megjelenésének kérdése, illetve Amerika és Oroszország percepciói is. Egy-egy adott állításról kellett véleményt mondaniuk, mégpedig úgy, hogy egy járdára festett skálán kellett állást foglalni az „egyáltalán nem értek egyet”, „nem értek egyet”, „egyetértek”, és a „teljesen egyetértek” alternatívák, vagy a közömbös álláspont közül. – A legfontosabb tapasztalatokat nem a válaszok tartalmát illetően szereztem, hanem, hogy mennyire másként álltak hozzá a magyarok a helyzethez – mondta a filozófus. 

– A magyar egyetemisták nem azzal az előfeltételezéssel álltak a dologhoz, hogy én biztos befolyásolni akarom őket, vagy rájuk erőltetném a saját álláspontomat. Döbbenetes, mennyire nyíltan és őszintén beszéltek a gondolataikról – állapította meg. – Amerikában ezzel szemben rengeteg dühös, ideges reakciót tapasztaltam, sokan már a kérdések feltevése miatt is haragszanak, a magyaroktól teljesen más fogadtatást tapasztaltam – tette hozzá a forgatáson átéltek fényében. 

– Felmerült egy olyan kérdés is, hogy ha arról dönthetnél, melyik ország irányítson, Amerika, vagy Oroszország, mit választanál. Arra számítottam, mindenki Amerikát választja majd, s a szabadságra hivatkozik indoklásként. Meglepődtem, mert ehhez képest, bár a legtöbben valóban Amerikára voksoltak, elsősorban gazdasági okokra hagyatkoztak – tette hozzá Boghossian. 

A videókkal az egyetemi oktató egyik célja, hogy segítse az embereket saját meggyőződéseik, álláspontjaik „kalibrálásában”. 
– Fontosnak tartom, hogy a meggyőződéseink okai és az érveink alátámasszák a meg­győződésünkbe vetett bizonyosságunkat – állítja a kísérletet végző szakértő. 
Boghossiannak azonban további célja is van a magyar fiatalokkal készülő videókkal, amelyeket feldolgozva néhány hónapon belül a YouTube-ra is feltölt majd. 

– Sokan kívülről nézve félreértik Magyarországot. Olyanokat állítanak róla a domináns médiumok, amik nem igazak. Egyes csatornák képesek úgy beállítani, mintha valami őrült szélsőséges világ lenne itt, ami azonban távol áll a valóságtól. A videóimmal szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy ez a narratíva megváltozzon, s megmutassam, a magyar emberek olyanok, mint bárki más. Aggasztja őket a háború, próbálják a legjobbat kihozni a napjaikból, alapvető tisztesség, nyitottság és megfontoltság jellemzi őket – mondta Boghossian. 

 A szakértő videókat is forgatott Pécsen, egyetemistákat kérdezett különféle vitás kérdésekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!