Cél a gazdaságosabb energiafelhasználás

2022.10.11. 20:02

Segítséget nyújt a megyei önkormányzat a településeknek

Az országban eddig példa nélkül álló programot indít a Baranya Megyei Önkormányzat: energetikai javaslatokkal a jó gyakorlatok megosztásával nyújtanak támogatást a településeknek.

M. B. (forrás: pécsi újság.hu)

Forrás: Őri László Hivatalos Facebook Oldala

Új elemmel bővült a Baranya segít program, jelentette be Őri László, a megyei közgyűlés elnöke. Energetikai pontot létesítenek azzal a céllal, hogy szakemberek közreműködésével javaslatokkal és a takarékosságot segítő jó gyakorlatok megosztásával nyújtsanak támogatást az önkormányzatoknak az optimális döntések meghozatalában, gazdaságosabb energiafelhasználás megvalósításában.

– Az orosz–ukrán háború és az arra adott elhibázott brüsszeli szankciós politika miatt egész Európa szankciós felárat fizet az energiáért – fogalmazott Őri László. – Az emiatt kialakult helyzet soha nem látott kihívások elé állított mindannyiunkat. Épp ezért döntött úgy a megyei önkormányzat, hogy az energiagazdálkodásban szakmai segítséget nyújt az önkormányzatoknak. A megyének ugyanis működnie kell – szögezte le.

– Az egyszerű takarékossági intézkedések, például a fűtés mérséklése, a közvilágítás csökkentése mellett milyen intézkedésekkel lehet azonnal és érdemben csökkenteni a kiadásokat?

– Azt gondoljuk, hogy a jó gyakorlatok minden önkormányzat számára hasznosak lehetnek. Az energetikai szakemberek olyan javaslatokat tudnak kínálni a polgármestereknek, melyekkel csekély anyagi ráfordítással jelentős energiatakarékosság érhető el. Példaként említeném a födémszigetelést, vagy a nyílászárók egyszerű eljárással történő szigetelését, amivel akár 20–30 százalékkal csökkenthetők a fűtési költségek. Sok esetben az is elég, ha abban tudunk segíteni, hogy átcsoportosításokkal optimálisan tudják kihasználják a tereket az ingatlanokban az önkormányzatok.

– Milyen általános állapotban vannak a baranyai önkormányzatok intézményei energetikai szempontból?

– Az orosz–ukrán háborús konfliktus nyomán kialakult energiaválság mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy minden korábbinál nagyobb igény van az intézményeink energetikai korszerűsítésére. Most egész Európa szankciós felárat fizet az energiáért, ezt mindenki a saját bőrén érzi. Baranya megyében az elmúlt időszakban az egyik kiemelt törekvésünk volt intézményeink energetikai korszerűsítése, így az elmúlt fejlesztési ciklusban csaknem 6 milliárd forintot tudtunk erre a célra fordítani. Önkormányzatok, iskolák, óvodák, szociális otthonok energetikai rendszerét tudtuk megújítani kormányzati támogatással. A most megnyíló hétéves fejlesztési keretből pedig csaknem 10 milliárdot tervezünk energetikai korszerűsítésre fordítani.

– A gyakorlatban hogy néz ki majd a tanácsadás?

– A 301 baranyai önkormányzatnak első körben egy kérdőívet fog eljuttatni a megyei önkormányzat, ezt energetikai szakemberek elemzik ki. Ezt követően járásonként tájékoztató fórumokat szerveznek majd a polgármestereknek.

Az önkormányzati energiapont szakmai vezetője, Háber István  létesítményenergetikai szakmérnök úgy nyilatkozott, a feladat nemcsak energetikai szaktudást kíván, hanem egy olyan elemző- és értékelőkészséggel rendelkező csapatot, amely az általánosan megfogalmazott módszerekből, egy adott településre vonatkozó legjobb cselekvési tervet képes meghatározni.

A baranyai közgyűlés elnöke két esztendeje, a koronavírus-járvány első hulláma idején indította útjára a Baranya segít programot azzal a céllal, hogy segítse az egészségügyben dolgozók munkáját.

A támogatások részeként FFP2-es maszkokat kaptak a Pécsett és Baranyában dolgozó háziorvosok, segítették a Pécsi Gyerektaxi karanténjáratát, a Covid-osztály dolgozóinak pedig több alkalommal kávét és frissítőket vittek.

Tavaly cipősdoboz-akciókat is szerveztek, a csomagokat hátrányos helyzetű gyermekeknek juttatták el karácsony előtt, mindezek mellett 2021 végén több száz adag meleg ebéddel lepték meg Baranya megyében az ünnepek alatt szolgálatot teljesítő mentősöket és háziorvosokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában