A gyógyvíz elfedezői voltak

2022.10.09. 12:00

Tiszteletüket fejezték ki a Batthyány család munkássága előtt

Negyedik alkalommal koszorúzták meg a kórház és a város vezetői a Harkányi Termál Rehabilitációs Centrum falán található Batthyány emléktáblát. Minden évben, Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnök halálának évfordulóján fejezik ki ezzel tiszteletüket és hálájukat a Batthyány család munkássága előtt, hiszen a harkányi gyógyvíz felfedezése, a fürdőkultúra elterjesztése és az első gyógyszálló megépítése a Batthyány névhez köthető.

Automatikusan generált description

Fotó: Dunántúli Napló

Az 1800-as évek elején a Batthyány család lett Harkány birtokosa. 1823-ban Harkány mocsaras területeinek lecsapolási munkálatai közben Pogány János helyi jobbágy a mocsárból feltörő vízbe lógatta a sajgó lábát, és a fájdalma elmúlt. A víz gyógyhatásának híre hamar elterjedt, és sok embert vonzott Harkányba. 1824-ben a mocsaras terület helyén a Batthyány család megkezdte az első fürdőházak építését, és 1828-ra készült el a 28 szobából álló szálló, mely a mai gyógyfürdőkórház „A” épülete. Ezt követően további fejlesztések és bővítések valósultak meg. 1866-tól Zsigmondy Vilmos mérnök felügyelte a kútfúrási munkálatokat, Than Károly végezte a víz kémiai elemzéseit, melyről a Magyar Tudományos Akadémiának is beszámolt. 

A megemlékezésen, mint a korábbi években, ezúttal is részt vett Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában