Az energiaválságra hivatkozva

2022.10.17. 20:19

Több százmillióért értékesíthet ingatlanokat a pécsi városvezetés

Több mint egy évvel ezelőtt került fel a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. honlapjára az a 81 ingatlant tartalmazó lista, amin azok a vagyontárgyak szerepeltek, amiket a baloldali városvezetés szeretett volna eladni - végül akkor erről letettek. Most újabb fordulatot vett az ügy, ezúttal már az energiaválságra hivatkoznak.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Az MSZP-DK-s irányítású önkormányzat cégének több mint nyolcvan tételes listáján helyrajzi számok és házszámok alapján sorakoztak az eladósorba kerülő ingatlanok. Akkor a baloldaliak arra kérték a jelentkezőket, hogy egy elektronikus „űrlap” kitöltésével jelezzék az igényüket, amik után az önkormányzat elkészítteti az „ingatlanforgalmi szakvéleményt, továbbá az esetlegesen szükséges Pécs Építési Szabályzata szerinti telekalakításokat”.

Úgy számoltak akkor, már tavaly ősszel meglépik az értékesítéseket, de a listán szereplő kutyafuttatók, a volt Vidámpark és az egykori Angster Orgonagyár miatt azonban kitört a botrány, ezért hosszú időre jegelték az ügyet.

Több százmilliós értékesítések

A város honlapjára azonban nemrég felkerült hat ingatlan, amiket liciteljáráson akarnak eladni, összesen közel 50 millió forintos kikiáltási áron. De a pénteki közgyűlés elé kerülhet az az energetikai intézkedéscsomag is, amely önkormányzati ingatlanok eladását - a már futó értékesítési eljárásokkal együtt - 450 millió forintra teszi, valamint az „energetikai célú intézkedések miatt kiürítésre javasolt önkormányzati ingatlanok eladását” 180 millióra. Ezek mellett még a Bőrklinika épületét is át akarják adni a Mandulás kempingért és 180 millió forintért cserébe egy magáncégnek. 

A volt terrárium is felkerült a listára

Ezzel azonban még nincs vége az ingatlanos ügyleteknek. A tavalyi listán szereplő 81 vagyontárgy között ott volt az egykori terrárium Munkácsy Mihály utcai épülete, ahol maga a neves festő is megfordult többször, hiszen itt élt nagybátyja.

Az ingatlan hamarosan kikerülhet az önkormányzat közvetlen tulajdonából és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-hez kerülhet egy olyan ingatlancsomagban, amiben még további három ingatlan szerepel. A csomagért cserébe a hírhedt Lánc utcai tömb alján található üzleteket ajánlja fel a PVH.

A Lánc utcai tömb kapcsán köztudott, hogy abban emeltszintű nyugdíjas apartmanházat hoznának létre. Egyelőre még a fejlesztésre vonatkozó pályázatot sem írták ki, de a baloldaliak 100 millióért megrendelték a tervek elkészítését.

Korábban is volt már ingatlancsomag

Az ingatlanos ügyletek kapcsán megemlíthető, hogy 2008-ban éppen a szocialista önkormányzat adott el egy nagyobb ingatlancsomagot, amelynek része volt a Magasház mellett az egykori Munkácsy utcai rendelőintézet, az Áper-laktanya, a Lánc utca előtti terület, valamint még három telek. A volt MSZP-s önkormányzat adta el az Ágoston téri iskola épületét is annak az érdekkörnek, amelyik biztosítási alkuszi szerződést kötött az a mostani baloldali városvezetéssel.

Ezt megelőzően, 15 évvel ezelőtt szintén a szocialista vezetésű megyei önkormányzat értékesítette közel félmilliárdért – az akkori híradások szerint – a becslések alapján 1,6 milliárdos vagyonnal rendelkező Mecsek Toursot, amelynek része volt a luxus lakóparkos botrány miatt a figyelem középpontjába került volt Mandulás kemping is, ami Puch László, volt MSZP-s pénztárnok érdekeltségébe került.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!