Ez a hét kiemelten fontos

2022.10.04. 11:13

Vérplazmával is segíthetünk a gyógyulásban

W. K.

Fotó: Bencsik Ádám

Pécsen, Baranyában is egyre több ember vállalkozik arra, hogy vérplazmával segítse gyógyuló emberek felépülését.

– Immár tíz éve, hogy október első hetében – idén október 3. és 7. között – tartják a Nemzetközi Plazmaadó Hetet, amelynek célja, hogy felhívja a világ közvéleményének figyelmét a plazmaadás fontosságára, növelje a plazmaadók elismertségét és rávilágítson arra, hogy egyes betegségcsoportokban a plazmaalapú terápiák nélkülözhetetlenek. A Nemzetközi Plazmaadó Héten számos, a plazmaadásban és a plazmaalapú terápiákban aktív szereplő igyekszik minél több embert elérni az üzeneteivel, azzal a céllal, hogy növeljék az önkéntes plazmaadók számát.

A vérplazma a vér mintegy 55%-át kitevő folyékony alkotóelem, amelynek 90%-a víz, 2%-a zsír és hormonok, 8%-a pedig fehérjékből áll. A plazmafehérjék igen értékesek a gyógyszeripar számára, létfontosságú gyógyszerek is készülnek belőlük.

Magyarországon évente több ezer ember kezelése folyik plazmaalapú készítményekkel. "Vérplazmaalapú terápiákra és plazmából készült gyógyszerekre, termékekre számos helyzetben szükség van” – mondja Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. ügyvezetője. „Bizonyos veleszületett vagy szerzett betegségek esetén, mint például a hemofília, a primer immunhiány vagy a hepatitis B, folyamatos kezelésre van szükség a beteg túléléséhez és életminőségének biztosításához, de plazma szükséges a műtétek során használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához is. A balesetek, műtétek okán bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy plazmaalapú készítményre van szüksége. Ezért létfontosságú a vérplazma folyamatos biztosítása.”

A vérplazmában található több mint 120 féle fehérje közül sokat nem lehet mesterségesen előállítani, azok egyetlen forrását az önkéntes donorok jelentik. Ugyanakkor a vérplazmából készült gyógyszerek iránt folyamatosan nő az igény – ebben új alkalmazási területek felfedezése is szerepet játszik - , így évről évre egyre több plazmaadásra van szükség. Ezért is érdemel figyelmet a Nemzetközi Plazmaadó Hét fő célkitűzése, hogy ráirányítsa az emberek figyelmét a plazmaadás fontosságára.

A vérplazmaadás a véradáshoz hasonló folyamat, de nem a teljes vért veszik le a donortól, hanem csak a plazmát. Az önkéntes donorok az erre kijelölt központokban adhatnak plazmát.

A plazmaadás lehetőségeiről és tudnivalóiról a leendő donorok a BioLife plazmaközpontokban illetve a BioLfe weboldalán kaphatnak részletes felvilágosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában