Fejlődik a térség

2022.10.28. 15:54

Villány több pontját is érintették a „zöld város” beruházásai

Pénteken délelőtt tartották a zöld város projekt zárórendezvényét Villányban. A fejlesztés keretében számos közterület újult meg a fenntarthatóság jegyében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Löffler Péter

A villányi önkormányzat a zöld város projekt keretében felújította és bővítette a Rendezvénytér melletti játszóteret, rendezte a kiserdő területét, megújult továbbá a könyvtár, a Baross Gábor utca úttestje és járdája közötti zöld terület, az Eislingen tér, ahol elektromosautó-töltő is létesült, az iskola előtt egy új Mandulás teret alakítottak ki, a sportparknál pedig kerékpárkölcsönzőt hoztak létre. 

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, a város nagy beruházásai közül ez volt a legkomplexebb és a legnagyobb. A fejlesztésre még 2017-ben nyert 240 millió forint támogatást az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Az összeghez a megemelkedett kivitelezői árak miatt további 100 millió forint keretráemelést kaptak, amiért a városvezető köszönetet mondott dr. Hargitai János országgyűlési képviselőnek. 

Emellett a Baranya Megyei Önkormányzatnak, a hivatal munkatársainak is megköszönte a közös munkát, nem megfeledkezve a Városüzemeltetés munkatársairól sem, akik a nyári aszályos időben is megvédték az újonnan telepített növényeket, fákat. Mayer István arról is beszélt, hogy a fejlesztések továbbra is folytatódnak, a napokban adták át a munkaterületet a kivitelezőnek, amely a művelődési ház és az egészségház energetikai korszerűsítését fogja elvégezni. Erre a Magyar Falu Program keretében nyertek támogatást. 

Fotós: Löffler Péter

Dunai Péter, a Baranya Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, megyénkben 12 városban, összesen 4,4 milliárd forint értékben történtek fejlesztések a zöld város program keretében. Ezeknek Villány az egyik példás helyszíne, hiszen a projekt gördülékenyen haladt. A város egyébként a TOP és a TOP Plusz keretében több mint egymilliárd forint támogatást nyert a különböző pályázataival. A fejlesztések egy része még folyamatban van.

Hargitai János országgyűlési képviselő elmondta, Takáts Gyula volt polgármesterrel korábban arról beszéltek, hogy a villányi borászatok példásan fejlődtek, rengeteg beruházást valósított meg a magánszféra az elmúlt évtizedekben, emellett viszont azt kellett megállapítani, hogy a közszféra lemaradt, nem tudta ezt a tempót tartani. 

Fotó: Löffler Péter

– Mindent meg kellett tennünk ahhoz, hogy ezeket a fejlesztéseket felgyorsítsuk. Ezeknek a motorja most Mayer István polgármester, az alpolgármester, és a hivatal munkatársai. A város utol fogja érni magát, én ismerem azokat a törekvéseket, amelyeket a városvezető megfogalmazott. Ezek alapján Villányra a kormány egy komplett kormányzati csomagot fogalmazhatna meg – mondta. Hozzátette, Villány fejlődése újabb és újabb beruházások megvalósulásával folytatódni fog, de emellett a térség nagyléptékű fejlesztéseit is látni kell: épül az autópálya, amelyre Villányt is rákötik, folyamatban van a Duna-híd beruházás előkészítése, illetve a „Mohács 500” keretében számos fejlesztés fog megvalósulni 2026-ig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!