Tiszta egészség

2022.10.07. 10:27

Vitaminbombákat termeszt a néptáncos gépészmérnök

Győrváry Gábor nem szokványos kínálattal vár a pécsi vásárcsarnokban. Mikrozöldségeket termel vegyszerek nélkül, amelyek egyszerre íz- és vitaminbombák. Hogy mi fán teremnek ezek az apró zöldlevelűek, arról a termelő mesélt.

Mohay Réka

Tervező gépészmérnökként a fémiparban szerzett jártasságot, néhány éve kertészetet alakított ki Győrváry Gábor. A tősgyökeres pécsi fiatalember körforgásos gazdaságot hozott létre, ahol hagyományos, hibrid és mesterséges módszerekkel termel. Itt születnek a mikrozöldségek is, amelyek a csíráknál fejlettebb, de még apró, zsenge, puha zöld leveles növények.

– Furcsa ellentmondás, hogy bár a modern technológiát használva kell szabályozni a növekedésükhöz szükséges fényt, párát és hőmérsékletet, teljesen természetes a végeredmény, ugyanis minden vegyszert és tápszert, adalékot mellőz a folyamat 

– számolt be Győrváry Gábor. A növények táptalajául is egy természetes anyag, a kókuszrost szolgál.

A mikrozöldségek az elmúlt tíz évben gasztronómiai különlegességként jelentek meg, előkelő éttermek díszítéshez is előszeretettel használják az apró, frissen szüretelhető színes növényeket, de otthon készített ételeknek is lehetnek ízesítői.

– A mikrozöldségek koncentráltan egészséges élelmiszerek, magukban hordják a magokból származó összes vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst, amelyek az emberi szervezetre immunizáló, egészségvédő hatással vannak – részletezte a termelő.

– Minden recepthez használhatóak, amelyhez friss zöldség kell. Az én kedvencem a retek, előszeretettel hintem meg vele a sajtos-tejfölös lángost is – mesélte.

Jelenleg kilenc fajta mikrozöldség található a Mikrozöldség Farm pavilonjában, az édeskés borsó, búzafű és napraforgó mellett a lágy íze okán népszerű brokkoli, a színéről is felismerhető vöröskáposzta, valamint a csípősebb ízű retek, a tormára emlékeztető zsázsa, illetve a húsok ízesítéséhez is használható mustár.

A mikrozöldséges pavilon a vásárcsarnokba látogató gyerekek körében is népszerű, az apró zöld levelek vidám látványa felkelti a kisebbek érdeklődését is, akik kóstolót is kérhetnek.

A kreatív termelő további terveket sző az egészséges és a fenntartható termelés elősegítésére.

– Szeretnék hosszú távon foglalkozni a fenntartható élelmezéssel. Mindig is érdekeltek a korszerű növénytermesztési technológiák. A fémiparban termékfejlesztőként dolgoztam az elmúlt tizenkét év során, számos saját terméket hoztam létre, ennek egy szeletét jelenti ez az irány. Szeretnék hosszútávon egy teljesen energiafüggetlen, önnfentartó vertikális kertészetet kialakítani Szentlászlón. Napelemek biztosítanák az energiát, melynek tárolására saját, hidrogénes rendszert fejlesztünk – mesélte a termelő-mérnök.

Győrváry Gábor Pécsen született és mindig a városban élt, közel huszonöt éve néptáncol, a Misina Táncegyüttes alapító tagja, emellett lelkes kutyatartó is. Fontosnak tartja, hogy a helyi közösségi életbe bekapcsolódjon, kíváncsian várja az október végi PTE Zöld Gasztró programját is, amely során az egyetemsiták a vásárcsarnok termelőivel ismerhekdhetnek majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!