Adok-kapok a közgyűlésen

2022.10.18. 11:41

Volt DK-s alpolgármester: hamis közleményt adott ki a baloldali városháza

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

„A mostani Kulturális Osztály létrehozását Zag Gábor, a területért felelős alpolgármester kezdeményezte" - legalábbis ez áll az önkormányzat hivatalos közleményében. Csakhogy Bognár Szilvia, a volt DK-s alpolgármester világosan emlékszik arra, hogy számos egyeztetést kezdeményezett az ügyben másfél éve, és elmondása szerint éppen Péterffy Attila polgármester utasította el az elképzelést. 

Bognár Szilvia képviselő a téma napirendjénél a keddi közgyűlésen kijelentette: még ő kérte az osztály létrehozását alpolgármesterként, erről a kulturális bizottság elnökével is tárgyalt, és tudott róla Zag Gábor is, aki akkor még nem volt tisztségviselő. Azt is megkérdezte, hogy megelőzte-e bármilyen pályázat az osztály vezetőjének kiválasztását?
Megjegyezte, hogy a pécsi városvezetés eddig is megannyi ésszerűtlen dolgot vitt végbe, hiszen a "Pécs a kultúra városa" szlogent az értelmezhetetlen "Pécs a mediterrán szerelem városa" névre cserélte le, hogy ez jó ügy lehet, éppen ezért kezdeményezte maga is, csakhogy akkor Péterffy ezt nem támogatta.   

Az ÖPE-KDNP frakció tagja, Berényi Zoltán ezek után felvetette: ha ennyire fontos a kultúra a baloldali városvezetésnek, akkor a közművelődési szerződéssel rendelkező szervezetek támogatását miért csökkentették le? A művészeti tanács véleményét kikérték-e, és miért éppen egy "gondnokot" bíztak meg a Zsolnay Kulturális Negyed vezetésével?

Péterffy Attila polgármester úgy reagált, hogy "örülök ennek a két hozzászólásnak, mert látszik, hogy a kulturális szereplőkkel nulla a kapcsolatuk, na mindegy". Kővári János ÖPE-KDNP frakcióvezető ezt követően megemlítette, hogy ez a "víz gereblyézése, hiszen ezek a kollégák eddig is dolgoztak, most találták meg őket?" 

- Befejezte, ugye, szuper, köszönöm 

- mondta Péterffy a válaszok helyett. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető erre már úgy válaszolt, hogy Péterffy lekezelően sértegeti a közgyűlés tagjait, Pécs kulturális főváros volt és marad is. Ennek kellene megfelelnie, az elődje, Páva Zsolt erre képes volt.

- Kihagy az emlékezete, a pofátlanság helyett az arcátlanság kifejezést használta, az eszköztárban ezek megvannak, fura a logikájuk. Ezekre a nagyszerű gondolatokra nem lesz további reflexióm - jegyezte még meg Péterffy.

Berényi erre azt mondta, hogy a kulturális főosztály létrehozása kapcsán "a pulpitusról ömlik ránk a kulturálatlanság, most is rágcsál valamit a polgármester, remélem, hogy nem tudatmódosító anyag van benne, és azért nem válaszol egyetlen kérdésre sem".

A pécsi baloldal 150-nel kevesebb idősnek adna házi segítségnyújtást

Egészen döbbenetes lépésre készül a nemzeti oldal szerint az „elvileg szociálisan érzékeny” baloldali városvezető koalíció: a kiszolgáltatott helyzetben lévő rászorulók, idősek, betegek számára biztosított készülékek működtetését tennék fizetőssé.

A szocialista alpolgármester, Nyőgéri Lajos jegyzi azt az előterjesztést, amiben az áll, hogy „a nem kötelező, önként vállalt feladat eddigi 503 jelzőrendszeres házi segítségnyújtási készülékkel való biztosítása a továbbiakban nem indokolt. A szolgáltatást az eddigiekben térítésmentesen biztosította az intézmény az igénylők részére, azonban a tervek szerint 2022. december hónaptól térítési díj bevezetésére kerülne sor, ezért az igénylők száma jelentősen csökkenni fog”. Ezért jövőre már csak 350 készülékre kérnének ajánlatot.

Azt még a szocialista alpolgármester előterjesztése is elismeri, hogy a „jelzőrendszeres házi segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló, a segélyhívó készülék megfelelő használatára képes időskorú vagy fogyatékos személyek, illetve pszichiátriai betegek részére az önálló életvitel fenntartása mellett felmerülő krízishelyzetek elhárítása céljából nyújtott ellátás”.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint ezzel a lépéssel mindössze ötmillió forintos megtakarítást érnek el, miközben 60 milliós jutalmat szavaztatnak meg a cégvezető haverjainak és miközben a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezére, Szabó Szilárd 1,8 milliós fizetést kap.

 Ő egymaga többet ér önnek, mint 150 kiszolgáltatott nyugdíjas ember 

– szegezte neki a polgármesternek, kérte, hogy az előterjesztést vegyék le a napirendről, mert „ha 2024-ben lesz egy váltás és egy valódi átvilágítás, és ha egy idős ember balesetet szenved, netán meghal, annak önre nézve is lehetnek következményei”. Javasolta, hogy biztosítsák továbbra is térítésmentesen a szolgáltatást.

– Nem kötelező, hogy három alpolgármester legyen Pécsen; egy tisztségviselő bruttó másfél millióba kerül havi szinten, egy év alatt a fizetéséből 1500 embernek tudnának szolgáltatást nyújtani 

– tette hozzá.

Az MSZP-DK-Jobbik-LMP-s városvezető koalíció Péterffy Attilával együtt végül elfogadta az előterjesztést.

Péterffyék pestiekkel kötnek szerződést 17 milliós közvéleménykutatásra

Egyetlen pécsi, baranyai, régiós céget, egyesületet sem kérnek fel arra a baloldali városvezetők, hogy a pécsi önkormányzati cégekkel, intézményekkel kapcsolatos közvéleménykutatást elvégezzék – hiába kérte ezt többször is a Fidesz, a KDNP és ÖPE közgyűlési politikusa. Helyettük az MSZP-seknek szimpatikus, baloldalhoz közeli fővárosi cégeket bíznak meg a feladattal. 

Azt követően, hogy néhány milliós kiadás miatt csökkenthetik a házi segítségnyújtó, krízishelyzetben használandó készülékek számát, a baloldaliak 17 milliót áldoznak arra, hogy az önkormányzati cégekről, intézményekről közvéleménykutatást végezzenek. A kiadást éppen emiatt is feleslegesnek tartotta a városházi ellenzék, a jobboldal, Kővári János (ÖPE-KDNP) frakcióvezető cinikusnak és arcátlannak nevezte az ezzel kapcsolatos előterjesztést.

A munkára három fővárosi cégtől kérnek ajánlatot: az Ynsight Research Kft.-től, a Závecz Researchtól és Publicus Kft.-től. Az utóbbi kettő rendszeresen végez méréseket baloldaliak felkérésére, a közgyűlésen többen is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a Publicusnak még nem sikerült egyetlen választási eredményt sem eltalálnia, így vajon a pécsi cégek, intézmények esetében milyen eredménnyel bírnak majd.

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben önmérsékletet kellene tanúsítaniuk a városvezetőknek, de egyébként is szakmaiatlan a kérdés, mert 2021-es dátum szerepel a munka címe mellett, a közvéleménykutatók pedig nem a múltat, hanem a jelent szokták kutatni. Barkóczi Csaba, fideszes képviselő és Bognár Szilvia is egyúttal azt is javasolta, hogy legalább pécsiektől is kérjenek ajánlatot, de ezt meg sem hallotta az egyébként „pécsiséggel kampányoló" városvezető.

Hiába kérdezték, hallgattak

A vitában megpróbálták többször is megtudni a Gyurcsány Ferenc szövetségesei által támogatott polgármestertől, miért ezeket a fővárosi cégeket kérték fel, de sem Nyőgéri Lajos, sem Ruzsa Csaba, sem Zag Gábor alpolgármesterek, sem a baloldali képviselők, sem Péterffy Attila nem válaszolt a kérdésre.  Csizmadia Péter meg is jegyezte, 2024 tavaszán lejár az idejük, mert bizonyára azoknak sem tetszik az, amit itt előadnak, akik rájuk szavaztak.

A közgyűlés alatt iratokat ír alá a polgármester

A keddi pécsi közgyűlés egyik színes akkordja volt az, hogy a jobboldali politikusok megunták, hogy Péterffy Attila, Pécs polgármestere nem válaszol a kérdéseikre, vagy ha igen, akkor nem ad érdemi választ. Így volt ez akkor is, amikor azt a 17 milliós közvéleménykutatási ügyet tárgyalták, amivel három fővárosi - köztük kettő baloldalnak kedves - céget kértek fel ajánlattételre. 

Berényi Zoltán, ÖPE-s képviselő meg is jegyezte, hogy az ülés alatt a polgármester az “aláíró könyvébe” írogat, és talán az iktatás befejezése után válaszolhatna.  Más pedig azt kérdezte, hogy vajon éppen Szabó Szilárd, a Pécsi Vagyonhasznosító prémiumát írja-e alá? Ekkor azt mondta Péterffy Attila, hogy "tök jó, nagyon okos, de nem én rakom be a cégeket az előterjesztésbe", de továbbra sem válaszolt a feltett kérdésre.  

A polgármester később megvádolta az ellenzéki képviselőket, hogy fogalmuk sincs arról, hogy mi zajlik a városban, erre viszont azt felelték, hogy éppen a polgármester nem szokott lényegében, szakmai szempontból hozzászólni az ügyekhez, helyette az alpolgármesterei érvelnek. 

Tény egyébként, hogyha hosszabban kell egy előterjesztésről beszélni, akkor általában a városvezető az előre megírt előterjesztéseket szokta felolvasni, illetve rendszeresen írogat alá a városi közgyűlés alatt különböző iratokat. 

A baloldal megint nemet mondott a pécsiek megsegítésére 

A keddi közgyűlésen már kötelező volt a jogszabályok miatt napirendre venni Csizmadia Péternek, a Fidesz frakcióvezetőjének azt a kezdeményezését, amivel a rászoruló pécsieknek adtak volna rezsitámogatást. 

A javaslat célja olyan önkormányzati intézkedések meghozatala, amelyek a leginkább rászorulók részére alkalmasak a háború miatt egész Európát sújtó rendkívüli energiaáremelkedés hatásainak enyhítésére, ezzel pedig a pécsiek lakhatásának és a munkahelyeinek a megőrzésére – fogalmazott Csizmadia Péter. 

A javaslat a megfogalmazott célját kétirányú intézkedésekkel kívánja elérni: egyrészt közvetlenül a pécsiek támogatásával, másrészt a pécsi munkaadók részére nyújtott kedvezménnyel. A programban szociális rezsitámogatást adtak volna az áram- és gázszámlákra, illetve tűzifabeszerzés költségeire. Ezek mellett bérleti díj kedvezményt biztosítottak volna azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önkormányzattól vesznek bérbe üzlethelyiséget. 

Az MSZP-DK-Jobbik-LMP-s koalíció azt követően, hogy az ezzel kapcsolatos egyeztetésre sem ment el, és az előző közgyűlésen szándékosan hallgatott róla, most a javaslatra is nemet mondott. 

Csizmadia meg is jegyezte, reméli, hogy majd a polgármester saját javaslataként elfogadják ezt a baloldali képviselők; az ilyen kettős mércével sohasem értett egyet, a baloldaliak most is a politikai érdekeket helyezik pécsiek érdekei elé.   

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!