A régi utat tör magának

2022.11.27. 13:54

A cipők is árulkodnak személyiségünkről (Galéria)

Cz. E.

A kiválasztott cipő jellemez minket. A viselt lábbeli anyaga, színe, díszítése gyakran árulkodik a viselő koráról, családi állapotáról és természetesen anyagi helyzetéről. Számos fotódokumentáció áll rendelkezésünkre, amellyel bepillantást nyerhetünk a cipő múltjába és megtudhatjuk, hogy miből is válogathattak a 80-as, 90-es években az emberek. És azt tapasztalhatjuk, hogy az akkori divat ma is visszaköszön a polcokról.

Újra megjelentek a magas platformú cipők és az ortopéd cipők divatosabb fajtái is. Most a régi az új, de ez annyira nem megdöbbentő, hiszen egy ideje már a múlt divatja újra betört a piacra. Erre sok akkoriban nevelkedő szülő csak úgy reagál, hogy ha tudta volna, akkor félreteszi azokat a lábbeliket, ruhákat, amiket anno hordott. Baranya megyében nagy múltja van a cipős szakmának. Elég csak Szigetvárra gondolnunk, ahol a cipőgyártás jelentős mértéket öltött. A ma már nem létező cipőgyár számára a szakmunkásképző nagy számban képzett szakembereket, de a gyár felszámolása után létrejövő cipős vállalkozások csak egy részét tudták felszívni a munka nélkül maradt tömegnek.

Vagy ott van Komló városa is, ahol a Carbon cipőgyár ontotta magából az akkori kor divatos cipőit, ami azonban szintén bezárásra került, helyén ma egy sportközpont áll. A pécsi vásáron is számos cipővel kereskedő eladóval lehetett találkozni, de a baranyai megyeszékhelyen jó pár cipős börzét is szerveztek, hogy az emberek megtalálhassák az önmaguk kifejezésére legalkalmasabb lábbelit.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában