Elérhetők a védőoltások

2022.11.07. 07:00

A influenza elleni ingyenes vakcinák megérkeztek

Az influenzajárvány megjelenésétől még néhány hétig nem kell tartani, a szakemberek szerint azonban már most érdemes kérni a védőoltást. Az ingyenes oltóanyagok a megye valamennyi háziorvosánál már elérhetők.

Wald Kata

Automatikusan generált description

Fotó: Dn

A megye valamennyi háziorvosánál elérhetők már az influenza elleni védőoltások, a három éven felüliek védelméhez szükséges ingyenes oltóanyag már megérkezett a Baranya Megyei Kormányhivatal valamennyi járási hivatalába. 

- Bár az influenzajárvány megjelenésétől még néhány hétig nem kell tartani, a szakemberek szerint már most érdemes kérni az influenza elleni oltást, amellyel hatékonyan védekezhetünk az akár súlyos, kórházi ellátást igénylő szövődményekkel járó fertőzés ellen

 - tájékoztatta lapunkat a Baranya Megyei Kormányhivatal. Kiemelték: a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja a vakcinát a 60 éven felülieknek, bizonyos krónikus betegségben szenvedőknek, a várandósoknak, az egészségügyi és szociális intézményekben ápoltaknak, de azoknak is, akik munkájuk révén az említett veszélyeztetett csoportokkal kapcsolatba kerülnek.

Adataik szerint a 2021/2022. évi influenzaszezonban megyénkben sokan kérték az oltást, akkor a térítésmentesen rendelkezésre álló oltóanyag nagyobb részét felhasználták. A Baranya Megyei Kormányhivatal bízik abban, hogy az idei évben is sokan élnek ezzel a lehetőséggel, hiszen az influenza elleni védekezés, az ebből adódó súlyos kórházi ellátást igénylő megbetegedések, halálesetek megelőzésének leghatékonyabb módja továbbra is a védőoltás. A szakemberek hangsúlyozzák: az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak az ingyenes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre, a gyógyszertárban megvásárolható.

Évente szükséges az ismétlés

Megújult az idei évtől a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által működtetett légúti figyelőszolgálat - a célja már nemcsak az influenza, hanem többek között a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott vírusfertőzések figyelemmel kísérése. Ennek megfelelően a klinikai adatgyűjtés az influenzaszerű megbetegedések mellett kiterjed az akut légúti fertőzésekre is, így most már ezek alakulása is nyomon követhető.

Az NNK felhívja a figyelmet arra, hogy az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség a hozzájuk beérkező jelentések alapján minden évben ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. - Az influenzavírusok változékonysága miatt az oltást évről-évre meg kell ismételni - emelik ki a szakemberek. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában