Ezzel teret nyernek

2022.11.28. 14:17

A kezdőknek nem a csúcsforgalom a legjobb iskola

Miért pont egy különösen forgalmas téren, a reggeli csúcsban, a gyerekek között gyakorlatoznak a tanulóvezetők? – érkezett több olvasónk kérdése a Köztársaság tér környékéről. Utánajártunk.

Szűcs Zsolt

Fotó: Löffler Péter

A levelek nyomán több hétköznapi reggelen is felkerestük a Köztársaság teret, ahol valóban minden alkalommal több T betűs autó is gyakorolta a parkolási manővereket, néha elég hosszan feltartva az arra közlekedőket. Valahol persze mindenkinek meg kell tanulnia vezetni, a forgalmi helyzeteket pedig csak az utcán lehet élesben gyakorolni. Az viszont más kérdés, hogy a két autó közé parkolást valóban a legforgalmasabb helyeken kell-e megtanulni, hiszen erre pont ugyanilyen lehetőséget kínálna rengeteg, kevésbé zsúfolt utca a környéken is.

Megkeresésünkre Harkai Zoltán, a Kék „T” Autósiskola vezetője saját gyakorlati oktatói tapasztalatait és a vizsgaszabályokat összegezve úgy fogalmazott, hogy bár megérti a tanulókra várakozó, bosszankodó autósokat is, kollégái sem véletlenül irányítják pont arrafelé tanítványaikat. A gyakorlati vizsgákat ugyanis nemcsak tartalmukban kötik szigorú szabályok, hanem konkrétan előírt útvonalon is zajlanak. Ezeket egy országos hatóság, a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont határozza meg. Pécsett pedig több útvonal is érinti a Köztársaság teret, főként a már nem túl sok helyen előforduló számtalan környékbeli egyenrangú útkereszteződés okán. 

Az előírt útvonal tehát adott, értelemszerűen ezeket igyekeznek az oktatók jól begyakoroltatni – nagyon eltérő ügyességű, így olykor a forgalmat jobban feltartó nebulóikkal. Ahogy végül hozzáteszi, erre a problémára is megoldás lenne a kettővel ezelőtti rendszerű vizsgaszabályzat, amikor az ellenőrzés zárt pályán kezdődött, és az ott még „nagyon kezdőnek” bizonyulókat már ki sem engedték a forgalomba. Illetve, ha a profibbakhoz hasonlóan minden oktató jobban odafigyelne arra is, hogy a kormány- és pedálkezelés alapjait ne a csúcsforgalmú helyeken igyekezzen megtanítani.

Miért pont a Köztársaság tér ne?

Felvetődhet, hogy ha a Köztársaság tér – lakossági kezdeményezésre például mint lehetséges megoldás – kikerülne a vizsgaútvonalak közül, a T-parkolás bárhol máshol is hasonló gondokat, közlekedői elégedetlenséget okozhatna. Ám túl sok helyütt azért nincs egy 3-400 méteres sugarú körön belül gyerekklinika, rendelőintézet, felnőtt- és gyerekorvos, két gyógyszertár, bölcsi, ovi, általános és két középiskola, méretes irodaházak, kisbolt, hogy a lakóházakról ne is beszéljünk. Itt tehát, főként a gyerekek reggeli szállítása idején, valóban extrém forgalmi terhelés jelentkezik minden hétköznap – az ügyetlenkedő tanulóvezetők nélkül is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!