Kinek egy tárgy, kinek egy esemény

2022.11.30. 20:02

A legszebb karácsonyi pillanatokat idéztük fel Pécs szívében (videó)

Ahány ember, annyi legszebb karácsonyi emlék. Kinek egy tárgy, kinek egy esemény, de mindegyikben közös az a melengető érzés, ami átjárta a lelket, amikor átélték őket.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

Az adventi vásárt járva megkérdeztünk pár embert, hogy melyik volt a legemlékezetesebb karácsonyuk. Stenczer Béla ezt az 1960-as évek elejére datálta, amikor is egy korabeli villanyvasutat kapott. Ameddig édesapja felállította ezt az ajándékot otthon, addig ő át volt küldve a szomszédhoz. De egy kicsit hamarabb indultak haza, és az apukája még négy kézláb szerelte a vasutat és nem kicsit volt ideges, amikor idő előtt megérkeztek. 

Mózes Edina épp a Tojzán Méhészetnél vásárolt, amikor feltettük neki a kérdést. Edina olyan családban nevelkedett, ahol az autók nagyon fontosak, még a lányoknak is. Egyik karácsonykor ő és az öccse is távirányítós autót kapott, és ez azért a legszebb emléke, mert az egész család elkezdett játszani velük. És amikor mindenki leült, hogy a gyerekkel együtt játsszon, az örök élmény maradt számára. 

Fotós: Laufer László

Tojzán Harangozó Sárának több emlékezetes ünnepi pillanata is van, köztük az, amikor az édesapja szánkót hegesztett, a karácsonyfát pedig ágakból állította össze, mivel mert nem volt pénz rendes fára – de a végeredmény így is nagyon szépre sikerült. Ajándékok közül egy krumplicukorkával, aszalt szilvával és almával teli papírzacskó emlékszik vissza a legszívesebben, amit a nagymamájától kapott. 

Fotós: Laufer László

Keller Árpádné pontosan emlékezett a legszebb karácsonyára, ami 1986-ban volt. Abban az esztendőben, december 9-én megszületett az egyetlen lánya, ami a világ legnagyobb boldogsága volt. Azóta meg, hogy egy unokával is gyarapodott a család, még szebbek az ünnepek.  

Fotós: Laufer László

Herbert Gábor és felesége számára a legemlékezetesebb karácsonyok azok, amikor három lányukkal együtt közösen ünnepelhettek. Ezek mindig bensőséges, szép karácsonyok voltak. Most pedig már azok a legszebb pillanatok, amikor karácsony másnapján az unokákkal érkezik a család.  

Fotós: Laufer László

Változnak az idők 

Más volt régen, és más most az ünnep. Átalakult, formálódott és a visszaemlékezésekből olyan érzés fogja el az embert, hogy anno jobb volt. Stenczer Béla színművész is így gondolja. Persze, ő igyekszik most is megteremteni azt a régmúlt karácsonyi hangulatot. De úgy érzi, hogy az az igazi karácsonyi érzés eltűnőben van. Reméli azonban, hogy egy nyugodtabb korban ez visszajön majd. 

Fotós: Laufer László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!