Elemzés

2022.11.05. 13:31

A nyugdíjasok egészségi állapota a gond, nem az anyagiak

Egy friss nemzetközi elemzés azt vizsgálta meg, hogy az országok hogy teljesítenek a nyugdíjasok egészségi állapota, életminősége, anyagi jóléte és pénzügyi helyzete alapján. Magyarország a 44 vizsgált országból a 32. lett.

M. B. E.

Nyugdíjasok százait látta vendégül az önkormányzat, az idősek világnapja alkalmából. 20221001 Kalocsa Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A 2022-es elemzés 18 indikátor alapján mérte az országok teljesítményét, s ebből számoltak nyugdíjindexet (hazánké 58 százalék, a top 10-be csak 75 százalék fölött lehetett bekerülni). Ezen rangsor szerint napjainkban Norvégiában, Svájcban, Izlandon, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Luxemburgban, Hollandiában, Dániában és Csehországban a legjobb a nyugdíjasok helyzete. A top 10-be nyolc európai ország került, az Egyesült Államok a 18., Kína a 39. helyen végzett.

 

Norvégia idén öt év után tért vissza a csúcsra, Svájc maradt a második helyen, Izland az első helyről csúszott le most a harmadikra. Magyarországon az anyagijólét-index (70 százalék) kiemelkedő, az egészségindexünk (59 százalék) viszont sokat ront az összképen, valamint a nyugdíjaskori pénzügyek is (48 százalék). 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában