Látványos ünnepség volt

2022.11.29. 15:26

A Vitézi Rend tagja lett Hoppál Péter

Látványos ünnepségen avatott új tagokat a legitim Vitézi Rend Pécsett. A Dóm kőtárban szombaton tartott eseményen a rend tagja lett mások mellett a németújvári gróf Batthyány család két tagja, Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője, kultúráért felelős államtitkár, Pálffy-Orbán István, a Duna Médiaszolgáltató Rt. igazgatója is.

M. B. (forrás: Pécsi Újság.hu)

A Dóm téren szombaton zászlóforgatók és dobosok virtuóz bemutatóját követően a Dóm kőtárban folytatódott az ünnepség, ahol a legitim - azért használják ezt a kifejezést, mert több szervezet is használja ugyan ezt az elnevezést, azonban ilyen néven bejegyezve csak ők vannak - Vitézi Rend új tagjait a rend főkapitánya megbízásából vitéz Berniczei-Roykó Ádám lovag, főkapitány-helyettes végezte vitéz Habsburg-Lotharingiai Pál Leó főherceg, magyar királyi herceg jelenlétében.

A Vitézi Rend tagja lett mások mellett a németújvári Batthyány család három tagja, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Pálffy-Orbán István, a Duna Médiaszolgáltató Rt. igazgatója.

Törzskapitányi rangban posztumusz avatásban részesült őrgróf Pallavicini Antal ezredes, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja, akit a kommunista megtorlás során kivégeztek. 

Ezt követően a részt vevők a bazilikában szentmisén vettek részt, majd meghallgatták a Pécsi Püspöki Kórus előadását.

A Vitézi Rend megalapítását Horthy Miklós kormányzó kezdeményezte 1920-ban. A II. világháború után a rend emigrációba kényszerült, majd a második főkapitányuk, Habsburg-Lotharingiai József Ágost 1962-ben elérte, hogy a Lovagrendek Nemzetközi Bizottsága a Vitézi Rendet lovagrendként ismerje el.

A most szombaton tartott avatás helyszíne nem véletlen, az a szervezők szerint a Vitézi Rend főkapitányának, Habsburg-Lotharingiai József Károlynak és családjának - az úgynevezett nádori ágnak - Pécshez és Baranya vármegyéhez való kötődését is szimbolizálja.

 

A jelenlegi főkapitány dédapja, vitéz József Ágost főherceg, tábornok 1941-ben Pécsett szemlélte meg a Délvidék visszafoglalására induló magyar honvédséget. A nagyapa, vitéz József Ferenc főherceg, tábornok 1926-ban egy Pécsett megrendezett leventeversenyen adta át a díjakat. Az édesapa, vitéz József Árpád pedig 1995-ben a Pécsi Bazilikában 387 vitézt avatott, amelyről a Dunántúli Napló is beszámolt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában