Vendégül látták a látogatókat

2022.11.12. 20:02

Átadták a felújított skanzent, kisebb közösségi rendezvények helyszíne lesz

A Márton-napi program keretében adták át Harkányban a megújult skanzent.

Zs. K.

Harkányban a felújított skanzen épülete

A rendezvényen helyi egyesületek léptek fel: a Harka Dalkör, a Harkányi Hagyományőrző Csoport, a Dre Harkányer Singvögel Khor, a helyi Horvát Nemzetiségi Énekkar, valamint a harkányi óvodások is műsorral kedveskedtek a résztvevőknek, azután pedig a Favorit zenekar szórakoztatta a résztvevőket. Mindeközben libás falatokat is kóstolhattak a rendezvény látogatói az iskola Szülői Munkaközössége és a helyi nyugdíjasok jóvoltából, emellett helyi kézművesek kínálták portékájukat. Az átadón Herendi Ferenc, a Kiss József Művelődési Ház igazgatója köszöntötte a megjelenteket, és Baksai Endre Tamás, Harkány polgármestere is beszédet mondott.

Az Ormánságból hozott talpas házat 2006-2008-ban építették Harkányban, a Kodolányi Közbe, ám sajnos az elmúlt 14 év alatt nem fordítottak rá még csak állagmegóvó munkálatokat sem. A harkányi önkormányzat régóta szerette volna felújítani, melyre idén végre sor kerülhetett, ugyanis 63,5 millió forint támogatást nyertek rá a Kisfaludy program keretében. 

Remmert Ferenc alpolgármester kiemelte, a beruházás során megerősítették a talpas ház szerkezetét, és új nádfedelet kaptak az itt található épületek. A górét (tároló építmény) átalakították, helyet kapott benne egy öltöző, elé pedig egy mobil színpad került. Az udvaron egy kemencét építettek, és egy fedett közösségi teret alakítottak ki. Kerítést és hidat építettek a ház köré, kamerarendszert építettek ki, bevezették az áramot és a vizet. Ezen kívül fából készült udvari játékokat telepítettek az udvarra, és a házakat kívül befestették. A felújítás a belső munkálatokat nem érintette, jelenleg régi szerszámok, eszközök találhatók benne, de a horvát nemzetiségi önkormányzat már jelezte, hogy a későbbiekben szívesen berendeznék, és üzemeltetnék. 

Az alpolgármester hozzátette, a skanzen – mint korábban – továbbra is kisebb közösségi rendezvények – hagyományőrző programok, disznóvágás – helyszíne lehet, és mivel a Kodolányi köz mindkét oldalról elzárható a forgalom elől, így ide akár kézműves vásárt is lehet szervezni a hasonló események alkalmával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!