Bajban a pécsi baloldal

2022.11.14. 11:13

Csizmadia Péter: a Bőrklinika eladása jelentős lépés a börtön kapuja felé

A volt Mandulás kemping és a Bőrklinika csereüzlete kapcsán a városházán dolgozók arra is felhívták a figyelmet, hogy a Bőrklinikát megszerző cégnél a háttérben lezajlott tulajdonváltás kérdéseket vethet fel a Mandulás kemping értékét illetően.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Önök számára ez egy jelentős lépés a börtön kapuja felé – mondta Csizmadia Péter  fideszes frakcióvezető azon a közgyűlésen, amin döntés született arról, hogy a Mandulás kempingért és 200 millió forintért elcserélik a Bőrklinikát. A baloldal azt állította, ha „a kemping 3,5 hektáros területén a több mint 10 éves építési szabályok alapján 100 apartmant magába foglaló épület építhető, ezért az értéke, mint mecseki építési telek, nagyon magas lett”. Az önkormányzati előterjesztésekből az derült ki, hogy az ingatlant nettó 795 millióra becsülte fel az Otviga Kft., azt viszont azóta sem tisztázták, hogy ezt a becslést követte-e kontroll értékbecslés, ki volt a cég megbízója, ráadásul nem is hozták nyilvánosságra a dokumentumot. 

Puch László alászáll

A volt MSZP-s pénztárnokot, Puch Lászlót tartották Gyurcsány Ferenc közelmúltbeli pécsi megjelenéséig a legbefolyásosabb háttérembernek a városházán. A Mandulás kempinget tulajdonló Amandula Kft. az ő érdekeltségi körébe tartozott, a cég ügyvezetője a Zuschlag-perben elítélt személy volt az elmúlt években. Amikor ez nagyobb nyilvánosságot kapott, nem véletlenül vált kellemetlenné a történet Péterffy Attilának, Pécs polgármesterének, hiszen ha az önkormányzata egy ilyen céggel tárgyal, aligha vet jó fényt a magát függetlennek beállító városvezetőre. Az Amandula Kft. pedig akkor kezdte el magát aktivizálni, illetve előállni a kempingbe álmodott luxuslakóparkos ötletével, amikor Péterffy került a hatalomba – előtte másfél évtizedig hagyták pusztulni a kempinget, altatták az ügyet. (Megjegyezendő, hogy a színre lépésük idején a főépítész az a Karlovecz Zoltán volt, akinek neve már 15 éve is szóba került úgy, mint a lakópark tervezője.)

Mennyit is érhet a telek? 

A csereüzlet egyik fontos része az lenne, hogy tisztázzák, hogy valóban ért-e annyit a Mandulás kemping, mint a Bőrklinika és további 200 millió forint - ezt feszegették egyébként a bizniszt ellenző politikusok is. Mivel a városvezetés nem hozza nyilvánosságra az ingatlanbecsléseket, és továbbra sem válaszol a megkereséseinkre, ezért egyre érdekesebbé válik az a tulajdonosváltás, ami tavaly történt a Mandulás kempinget birtokló Amandula Kft.-ben éppen akkor, amikor kitalálták a városházán a csereüzletet. (2021. november 10-én történt ez meg, és aznapi dátum szerepel azon a városházi előterjesztésen.) A kft. addigi tulajdonosa – a Puch Lászlóhoz köthető – a Kipinvest Kft. és a Horizont Handels AG Magyarországi Fióktelepe volt, innen került át az NY és Társa Kft. és a  2NY-COM Kft. tulajdonába. Mindkét cég ugyanazon pécsi magánszemély birtokában van, mindkét vállalat fővárosi, és hárommillió forintos jegyzett tőkével rendelkezik. Ennek ellenére nem kizárt, hogy volt 795 millió forintjuk megvenni a céget, ami megegyezik a pécsi baloldal által  becsült kemping értékével, de a cégek mérlegeiben ekkora összegre nem bukkantunk.

 Osztrák cég...

A két cég egyikének 2021-es beszámolója szerint közel 500 millió forint kötelezettsége volt, ami a vállalat összes tartozását jelenti, ebben gyakorlatilag szerepelhetnek az ingatlanokra a felvett kölcsönök, vagy éppen a szállítói tartozások is.  A beszámolóban egy külön sorban térnek ki az Amandula Kft.-re is, ami mellett egyéb kötelezettségként 126 millió forint szerepel. A terület volt tulajdonosa a Kipinvest Kft. és a Horizont Handels AG Magyarországi Fióktelepe volt. Egy korábbi beszámolóból az derül ki, hogy az utóbbi ausztriai vállalat volt a Mandulás kemping 70 százalékban a birtokosa, de a cégnek idehaza nem kell leadnia a beszámolóját a szabályok alapján,  így nem tudtuk ellenőrizni, hogy náluk megjelent-e valamilyen kiugróan magas, több száz millió forintos bevétel, ami megegyezne a Mandulás kempingnek azzal az árával, amit a baloldali városvezetés emleget. De természetesen az MSZP-hez közeli céges ügylet egyáltalán nem zárja ki azt, hogy minden teljesen mértékben szabályos volt és semmilyen politikai összefonódás a háttérben, vagy alku nem játszott szerepet az üzletelésben. (Egyébként az Amandula Kft. 2020-as – tehát még a tulajdonosváltás előtti – céges beszámolójában a "Mérleghez kapcsolódó kiegészítések" címszó alatt az ingatlanok mellett csupán egy 165 millió forintos összeg szerepel.)

Az MSZP árvái

A Puch érdekeltségeiről érdemes megjegyezni még, hogy a Mandulás egyik tulajdonosa, a Horizont Handels székhelye a fővárosban ugyanott van, mint a pártszervezet budapesti központja. Az MSZP a székházát pedig a Sapienza Plus Kft.-től (ami szintén Puch Lászlóhoz volt sokáig köthető) bérli, ami mögött a pécsi polgármester, Péterffy Attila sportügyi biztosa, Török Ottó,  Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára áll. A pécsi Tóth Bertalan az MSZP-vel csak idén több mint 60 millióért még tanácsadói szerződést is kötött Török másik cégével, a Sapienza Oktatási Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-vel.  Az MSZP a Horizont Handelstől bérel még irodát Érden 12 millió forintért idén májustól, de már ezelőtt is élt a szóban forgó szerződés. Köztudott, hogy a momentumosok szerint Péterffy Attilát a kampányban Gyurcsány Ferenc jelenlegi, a DK és volt pártja, az MSZP is támogatta anyagilag. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!