Katonai sírok

2022.11.13. 19:39

Ellenség és barát egymás mellett fekszik több mint száz éve

A Szabolcs Fejedelem Hagyományőrző Egyesület több évtizedes hagyományainak megfelelően megemlékezést tartott szombat délelőtt a pécsi köztemető első világháborús katonatemetőjében, ahol tizennégy nemzet hős katonái nyugszanak immár 104 éve békében.

Zs. J.

 A megemlékezésen, tiszteletadáson a pécsi városháza, a megyei önkormányzat, a történelmi egyházak mellett diplomáciai küldöttek, konzuli szolgálatok vezetői vettek részt.

 


– Száznégy éve hallgattak el a fegyverek Európában. 1914-ben Szarajevóban Ferenc Ferdinánd főherceget lelőtte egy merénylő, ez volt az indíték arra a háborúra, amire már készültek – említette meg beszédében a pécsi köztemető katonasírjainál Muha Lajos ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnökségi tagja. 

 


– Négy év borzalmai következtek. A vasút katonák tömegeit szállította a frontokra, ahol a legmodernebb fegyverekkel ölték egymást: géppuskával, mesze hordó lövegekkel, repülőgépekkel, gáztámadásokkal. Borzalmas halált haltak a katonák a nagy háborúban.
Az első világháború végeztével Pécs lakosságának összefogása révén jött létre a katonai temető, melyet azóta ápolnak, gondoznak. Muha Lajos beszédében megemlítette, hogy a katonák oda mennek, ahová küldik őket. A pécsi köztemetőben több mint 1700 katona, barát és ellenség fekszik egymás mellett. Tizennégy nemzetből, miden létező vallásból, így római katolikus, ortodox, református, zsidó, muszlim katona sírja megfér egymás mellett a temetőben.

 


– Ezek a katonák azért estek el, hogy megtegyék kötelességüket. Tartsuk meg emléküket, és lehetőleg kerüljük el a háborúkat – említette az ezredes. A beszéd után koszorúkat helyeztek el a jelenlévők, majd díszlövéssel emlékeztek meg a hősi halottakról.

 


A megemlékezés után lapunknak Őri László, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, hogy Baranyában és Pécsett évtizedek óta megemlékeznek a hazáért életüket adó katonákról.– A tanulság, hogy a nemzeti értékek védelmére, és a nemzeti érdekek képviseletére napjainkban is szükség van, mindenekelőtt békés körülmények között. Ebből következik az a magyar álláspont is, ami a szomszédban zajló háború kapcsán a kormányunk hangsúlyoz: a mielőbbi tűzszünet, és a béke a legfontosabb – tette hozzá Őri László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!