Lekerült a vágányról

2022.11.24. 13:24

Elvitték a pécsi villamost a Ferencesek utcájából

Lapunk megírta, hogy elszállítják a pécsi villamost a Ferencesek utcájából. Ez most megtörtént.

Zs. J.


Aki a Ferencesek utcáján járt a reggeli órákban az láthatta, hogy a villamost, ami 2013 óta állt az utcában, azt egy daru felemeli, és egy teherautóra pakolja. Lapunk megírta, hogy tavasszal a Balokányban találkozhatunk vele.

A pécsi villamos első útja

1913. október 16-án délután négy órakor indult első próbaútjára a pécsi villamos, írta a Dunántúl 1913. október 16-án. Min a lap írta: a próbaúton Nendtvich Andor pécsi polgármester, Rauch János városi főmérnök, Oberhammer Antal rendőrfőkapitány, Imrédy Kálmán, a vasúti és hajózási felügyelőség kiküldött biztosa és a Danz-gyár képviselői vettek részt.

 

 

A villamos délután 4 órakor indult el, és mint a Dunántúl írta, először a budai külvárosi pályaudvartól a hadapródiskoláig terjedő vonalat próbálták ki, ahol minden nehézség nélkül be lehetett tartani a 18 percben megállapított menetidőt, amelynek betartásában nem volt nehézség a Zsolnay-gyár és a főpályaudvar között elterülő vonalon sem. Ezt az utat 15 perc alatt tette meg.

A villamos utolsó útja

„1960 szeptember elseje nagy fordulatot jelent Pécs közlekedésében”, írta a Dunántúli Napló. Ettől naptól kezdve megszűnt közlekedni a város szűk utcáiban a döcögő villamos, s azóta az utasok szállítását az autóbuszok oldották meg. A két utolsó villamosjárat 1960. augusztus 30-án éjfélkor futott be, amelyet Vidákovics Imréné és Cser József vezetett.

 

 

100 év múlva vissztért

Az 1911-ben gyártott sárga jármű - amely soha nem közlekedett a baranyai megyeszékhelyen - a százéves évforduló tiszteletére érkezett Budapestről 2013-ban.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!