Cukinak tűnik, de harap

2022.11.14. 07:00

Ha nem bírjuk ki egzotikus állat nélkül, fogadjunk örökbe!

Időről időre fellángol a legkülönfélébb egzotikus állatok tartásának divatja, mostanság a vadászgörények vezetik a cukisági listát. Pedig néha harapnak is, és még nem is ez a legnagyobb baj velük.

Szűcs Zsolt

Talán nem is létezik olyan gyerek, aki ne kért volna még valamilyen kisállatot ajándékba. A cica-kutya sokszor már uncsi, így a szülői engedékenység és az információhiány sajnos rengeteg egzotikus állatot sodor a tartásukra alkalmatlan körülmények közé. És ahogyan azt Szalánci Judit, a Király utca közepén működő EXO Center speciális állatorvosi rendelő vezető asszisztense, egyben a WeFeNn Állatmentő Alapítvány kurátora napi tapasztalataiból merítve kijelenti, az még a jobbik eset, ha ezek, miután megunták őket, hozzájuk kerülnek, és nem az utcára, mint oly sok esetben egyébként.

 A szakember szerint már az is baj, hogy nem egy kisállat-kereskedő a profit érdekében bárkinek bármit elad, függetlenül attól, hogy az illető, vagy a körülményei alkalmasak-e a különleges igényű állatok gondozására. A jó tanács tehát, hogy ha valaki ilyen egzotikus állatot szeretne otthonában, alaposan olvasson utána a szükségleteinek, és még a beszerzés előtt készítse elő lakhelyét. És nem utolsó sorban vásárlás előtt a menhelyeken nézzen szét, rengeteg állat vár ugyanis ezeken örökbefogadásra. 
Aztán, ha az állatnak és magunknak is jót akarunk, a fajtát is jól fontoljuk meg. Az egyébként keresett papagájok, hüllők, kétéltűek, divatos kisemlősök legtöbbje eredeti (mediterrán, esőerdei) származási helyének megfelelően különleges, nálunk csak nagyon költségesen kialakítható tartási körülményeket, gondozást, táplálkozást igényelne. És ha mindezt elspóroljuk, nagyon könnyen megbetegszenek. 
De hogy ötletet is adjon, a szíriai aranyhörcsögöt például kimondottan ajánlja Szalánczi Judit. Mint mondja, az akár 70 éves kort is megérő sok hüllővel ellentétben ennek 1–2 esztendőnyi élettartama egy gyereknek is sokkal könnyebben segít beletanulni a felelős állattartás fortélyaiba. 

 

Bécsben jogsihoz kötik a tartásukat

Az osztrák főváros önkormányzata megunta az egzotikus és vadállatok otthoni tartásából adódó különböző problémákat. Jövő január 1-től így csak az kap engedélyt erre, aki elvégzi az erre előírt, minimum négyórás szaktanfolyamot. 
Hasonló magyar városi kezdeményezésről nem tudunk, ám sokan sajnos arról sem, hogy a veszélyes, illetve a kedvtelési célú állatok tartására is külön-külön jogszabály (FM- és kormányrendelet) vonatkozik. Amelyek tételesen felsorolják az otthon nem, vagy csak szakképesített gondozó által, speciális körülmények között tartható állatok listáját is. A szabályok ellen vétők pedig a pénzbírság mellett súlyosabb esetben akár felfüggesztett börtönbüntetésre is számíthatnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!