Nemcsak nekünk fontos

2022.11.28. 19:39

Határon innen és túl is a mohácsi csatáról lesz szó

M.R.

A kép illusztráció

Fotó: Laufer László

Ez a hét a mohácsi csatáról szól határon innen és túl is. November 29-én Bécsben a Collegium Hungaricumban tartanak egész napos, magyar nyelvű tudományos konferenciát „Nemzeti nagylétünk temetője, Mohács” címmel. A meghívott hazai szakértők a történelmi eseményhez kapcsolódó legfrissebb tudományos eredményeket osztják és vitatják majd meg a hallgatósággal és egymással.

A programra szerte hazánkból, illetve a Bécsi Magyar Történeti Intézetből érkeznek szakértők. Baranyából többen is öregbítik majd megyénk jó hírét. Dr. Bertók Gábor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója a pécsi múzeum mohácsi csatatérkutató programjának eredményeiről számol be. Dr. Laczkó András irodalomtörténész, a PTE adjunktusa a Mohács-toposz 18-19. századi magyar költészetben való használatát elemzi majd. Az előadásokat dr. Varga Szabolcs, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, Történettudományi Intézet történész-kutató munkatársa zárja Mohács a magyar közgondolkodásban című előadásával.

A részvétel ingyenes a bécsi programra, December 2-án pedig a  Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottsága (Jurisics M. u. 44.) helyszínén tartanak szintén egész napos „Mohács500” konferenciát 9 órai kezdettel, a záró kérdésekkel együtt várhatóan délután négy körülig. A rendezvényen a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, a MTA PAB II. Filozófia-, Történettudomány- és Néprajztudományok Szakbizottsága, a Pécsi Tudományegyetem, aMohács500 Egyesület, a PTE Bölcsészet- és Társadalomtudomány Kar, Történettudományi Intézet, a Középkori és Koraújkori Történeti Tanszék és az LKH–PPKE–PTE Fraknói Vilmos Történeti Kutatócsoport szakértői is részt vesznek.

Ha pedig még ennyi sem lett volna elég a mohácsi csata emlékezetéből és aktualitásából, szintén december 2-án este 18.30-tól az Escargo Hajója színházban a II. Lajos sorsát feldolgozó darab lesz műsoron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!