És még nincs vége

2022.11.02. 18:07

Idén nyáron időközi választási dömping vette kezdetét a megyében

Korábban a Covid-járvány miatt elmaradtak az időközi önkormányzati választások.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

A pandémia csitulása után idén nyáron megnyílt a lehetőség a választások bepótolására. Mondhatnánk, választási dömping vette kezdetét. Júniusban volt olyan nap, 26-a, mikor rekord időközi választást tartottak az országban. Összesen 76 olyan település volt, ahol polgármestert, vagy képviselő-testületet választottak a helyiek.

A megyében júniustól novemberig Kisjakabfalván, Siklósnagyfaluban, Mekényesen, Cúnban, Kisdéren, Fazekasbodán, Drávasztárán, Endrőcön, Bogdásán, Sárokon, Szilváson és Máriakéménden tartottak időközi választást polgármester halála, vagy lemondása miatt, de volt olyan település, ahol a képviselőtestület száma a közgyűlés működéséhez szükséges létszám alá csökkent, emiatt kellett az urnák elé járulniuk a helyi lakosoknak.

Idén Baranyában még négy időközi önkormányzati választást tartanak. November hatodikán, most vasárnap, Máriakéménden járulhatnak újra az urnák elé a választópolgárok, hogy korábbi polgármester-választás után megválasszák a képviselőiket is, mivel a helyi képviselők száma a hónapok alatt annyira lemorzsolódott, hogy kénytelenek voltak kiírni az előrehozott választást. A vasárnapi választáson öt független jelöltre – Barcsay Adrienn, Baumholczer Ferenc Tamás, Marat Veronika, Pap Miklós Endre, Schleicher Máté – adhatják le voksukat a helyiek. A névjegyzékben 428-an szerepelnek, ők döntenek aról, hogy az öt jelölt közül ki az a három, aki a helyi képviselő testületbe kerüljön.

November 20-án Tarróson és Babarcon rendeznek, vagy rendeznének időközi önkormányzati választást. A Nemzeti Választási Iroda honlapján azt közölték, hogy a tarrósi választás elmarad a szükséges jelölt hiányában, míg Babarcon megtartják a polgármester választást. A település vezetői pozíciójára a valasztas.hu oldal szerint egy jelölt jelentkezett: a független Hárich József.

December egyetlen egy időközi választásra kerül sor a megyében, 11-én Baksán, a választópolgárok polgármestert és képviselő testületet választanak.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!