Bevett módszer

2022.11.10. 11:36

Ismeretlen doboz okoz meglepetést a gyorshajtóknak

A magyar rendőrség évek alatt számos más országban már alkalmazott módszert vetett be a gyorshajtók ellen. Most egy új eszközzel próbálkozik: a trafboxszal.

Zsigmond József

A statisztikák szerint a legtöbb közúti baleset gyorshajtás miatt történik, így a rendőrség mindent megtesz azért, hogy a megadott sebesség betartására ösztökélje a vezetőket. Korábban a rendőrség minden hónapban közölte, melyik településen, melyik úton trafipaxol, ám mivel ez nem javított a közúti morálon, így pár éve már a kijelölt helyeket nem közli a rendőrség. 

A 2010-es évek közepétől újabb és újabb módszereket honosított meg az országban a rendőrség, amelytől a gyorshajtás csökkenését várják. Kiépítették a Véda Közúti Intelligens Kamerahálózatot, melyet a köznyelv csak szupertrafipaxnak nevez. Ezen fix telepítésű kamerák már nemcsak a sebességet mérik, hanem rögzítik azt is, ha valaki nem használja a biztonsági övét, vagy mobilozik vezetés közben. Pár éve újabb lépésre szánta el magát a rendőrség, civil autókból ellenőrizi az autósokat, és idén egy másik módszert is meghonosít Magyarországon: a trafiboxot. 

– Trafibox sebességmérésre használt berendezések ideiglenes elhelyezésére kialakított tárolódoboz. A doboz bizonyos szintű fizikai védelmet nyújt a sebességmérő készüléknek, külső és belső speciális kialakítása biztosítja a benne elhelyezett berendezés szakszerű működésének feltételeit – közölte a Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya munkatársunkkal. – A trafiboxok már a megjelenésükkel is visszatartó erővel bírhatnak, ugyanakkor képesek biztosítani a személyes jelenlét nélküli ellen­őrzést azokban az időszakokban is, amikor a rendőri állomány más ellenőrzési feladatokat hajt végre. 

A közeljövőben hetven trafiboxot helyeznek el az országban, és mint megtudtuk, minden megyébe és a fővárosba is jut belőle. A trafiboxok kihelyezését a helyi önkormányzatok igényelhetik az illetékes megyei rendőr-főkapitányságtól, ahol a közlekedésrendészeti szakemberek megvizsgálják a baleseti statisztikák és egyéb releváns tényezők figyelembe vételével a lehetséges helyszínt. Kialakítják az álláspontjukat, és ezt közlik a közút kezelőjével. A kihelyezés költsége az illetékes önkormányzatot terheli. 

Kerestük a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát, hogy Baranyában pontosan hol lesz vagy lesznek az első trafiboxok, azt a választ kaptuk, hogy a baranyai trafiboxok kiépítése folyamatban van, bővebb tájékoztatást a munkálatok befejezését követően tudnak adni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!